A hét elején volt alkalmam megnézni az új Star Wars részt, baráti társasággal. Most részletesebben lejegyzem mindazt, amit ez az élmény adott. Előre szólok, spoileres részeket is fogok említeni, de ami azt illeti igazán meglepő fordulat nem volt - lehetett számítani rá.

Első körben csak azt mondanám, hogy amikor kijöttünk a teremből, többek véleménye és arca is ezt tükrözte: "Ezt még emészteni kell". Őszintén szólva ez egy SW filmnél azért nem kellene, hogy így legyen - például a bosszúállók 2 után nem csak én voltam nagyon lelkes a filmtől, még theAniCat is, pedig tőle az ilyen film azért távol áll. 

Ismét szólok, spoilerek lesznek, sőt végigmegyek mindenen, részletesen!

Nos, hol is kezdjem, talán a filmet végiggondolva elsőnek. Ahogy kezdődik, a logó és a felirat után jön a SW érzés, sejtelmes fények, rohamosztagosok új ruhában, mennek egy sivatagos bolygóra. Ezután egy öreg emberrel beszélget egy fiatal pilóta srác, amiből azt tudjuk meg, h a fiatal nagyon fontos - valamiért. Az öregről később sem tudunk semmit, jönnek a birodalmiak első rend emberei és jól megölnek mindenkit.

És itt érkezett el az a pont, amikor nem hittem a szememnek: a pilóta, valami nagyon fontosat helyez el egy kis csipogó droidban, amit neki el kell juttatnia valahova. (Segítsen Obi-Wan Kenobi, ön az utolsó reményem) Itt jött szembe először, h a készítők annyira múltidézésre mennek, annyira nem vállalnak kockázatot, hogy felhasználták a negyedik rész komplett vázát, pár helyen hajlítottak rajta picit, majd bezsaluzták új, fiatal színészekkel és 40 évvel későbbi, minőségi űrcsatával.

Láthatunk egy rohamosztagost, aki nem hajlandó ártatlanokat ölni, inkább leveszi a sisakot és zihál, mintha pánikrohama lenne. Kapunk egy új sith lovagot, aki annyira ügyes, hogy a kilőtt lézerlövedéket is meg tudja állítani - ami azt illeti ez tetszett, hiszen legyen egy még jobb, erősebb, profibb rosszfiú. A hajóra visszatérve a berezelt rohamosztagos kimenti a lázadó pilótát, de csak azért, mert kell neki valaki aki kiviszi. Látványosan repkednek egy TIE vadásszal, szétlőnek pár dolgot - ami mondjuk jól néz ki - a pilóta elnevezi a száma alapján Fin-nek a parasrácot, aztán visszaesnek a homokbolygóra.

A következőekben láthatjuk egy lány kalandjait a Tatooine2 Jakku bolygón. Roncsvadászkodik, ami közben körbenézünk a sivatagban, láthatunk rengeteg birodalmi harcjármű roncsait. (Rey maga is egy csillagrombolóból lop alkatrészt, a barlangja pedig egy feldőlt birodalmi lépegető) Ez azt sugallja, hogy itt valami nagyon nagy dolog történt, háború volt, csaták - sok minden amiről később egy árva szót sem tudunk meg.

A kis guruló robot a rejtélyes lányhoz kerül, Finnel együtt, összefutnak az űrben a vén és végig röhögve játszó Han Soloval és Chewival, közben az előzmény trilógiához mérhető párbeszédeket váltanak - ezt nem tudom, hogy a szinkron érdeme-e, de siralmas. Elvetődnek egy bolygóra, ahol egy narancssárga női yoda üzemelteti a Mos Eisley kocsmáját, nagyon bölcsen. A pincében a lány megtalálja Luke fénykardját, amitől látomásai lesznek - amikor ott hagyták a homokbolygón, stb. - ebből tudjuk, h vele lesz az erő és hűha.

Az már más tészta, hogy a felelősséget és a feladatot senki nem akarja vállalni, mindenki csak menekül, mintha a mai 30asok menekülnének a felnövés elől...

Az csak időközben derül ki, hogy Luke elveszett. Alapított egy akadémiát, ami rosszul sült el, a sötét oldal magához ragadta Han és Leia gyerekét, ő pedig kiérdemelt pár intőt. A múltról nagyjából ennyit tudunk meg összesen. Itt lesz majd valószínűleg a 6 és feledik rész.... A nagy dolog, amit most mindenki keres, az Luke, illetve a térkép ami hozzá vezet, mert ő fog eldönteni mindent - ha majd halandó lesz megemelni a seggét.

A kocsmában mindenkinek van kémje, oda is rendelik a lázadókat és a birodalmiakat is, jön a látványos légiharc, Fin felkapja a lézerspádét és pont összefut egy olyan birodalmival, akinél pont van egy lézerspádé elleni legyező tomfa... Előtte azért szívbaj nélkül agyonlő/szúr pár régi bajtársat, szóval a jellemfejlődést átugrotta, már nem okoz neki gondot az öldöklés. Az új sith nagyúr ellopja Rey-t és kiszedi belőle amit látott a térképből. 

Itt térnék ki egy kicsit Kylo Ren karakterére. Ő Han és Leia fia, aki azért kapott intőt, mert valami csúnyát csinált az akadémián. Hogy pontosan mit, azt nem tudjuk meg, de traumatizálta aput-anyut és még Luke-ot is. Az éjjeliszekrényén őrizgeti a nagyapa összeégett sisakját (Vader) és szeretne hozzá felnőni. Ez alapján egy jó karakter - lenne. Az egy személyes benyomás, hogy amíg egy fura maszk rajta van és torzul a hangja, tökösnek látszik. Amikor leveszi - és kiderül, h nem is kellene hordania - egy kb 27éves hipszter könyköt kapunk...aki sír, nehogy visszacsábítsa a világos oldal...

Itt jutott eszembe a következő gondolat: Ha még egy picsogó, rinyáló, hisztis sith karakter meglátok, komolyan mondom, ordítani fogok... Nem volt elég Anakin picsogása, tetézni kell?

A felnövési vágyait abból tudjuk meg, hogy a sisakot kezében tartva pityereg kicsit. Azt pedig, hogy nincs felnőve semmilyen téren, abból láthatjuk, hogy bármilyen kudarc esetén kardot ránt és leamortizálja az adott szoba berendezését, mint egy hisztis tizenéves. Oké, Vader módszere sem volt HR szempontból tökéletes, de azért durván volt stílusa: a vezető elrontotta, erőfojtás és előléptetés

Az csak széljegyzet, hogy bármilyen pozícióban és beosztásban maximum 30 éves kölykök vannak. Azért nem semmi karrier lehetőség ennyi idősen tábornok lehet bárki.

A továbbiakban is csak hisztizik, semmi olyat nem mutat, amitől hiteles, erős gonosz lehetne. Az egyetlen olyan tette, amivel gonosz lesz, az amikor egy kis beszélgetés és lelkizés után váratlanul keresztül szúrja fatert. Ennek katarzisnak kellene lennie, de a sok-sok eddig leírt dolog már annyira összekuszálja, hogy nem ráz meg.

A másolós részekben valóban fürdik az egész film, ezúttal Fin tud olyan infót, amivel a frissen megépült halálcsillag 3-at Csillagrombolót elpusztíthatják. Ott állnak a hologramm előtt, mint eddig kétszer, kidolgozzák a tervet, mert ismét találtak gyenge pontot. Ismét kell egy osztag, aki kikapcsolja a pajzsot, még Acbar admirális is ott van. Sőt megvan a vájatban végigrepülő jelenet, hasonló párbeszédekkel. 

Komolyan, szinte hallottam: "vörös vezér, a csoport felét hagyja a következő támadásra"

Összegezve, annak aki a negyedik részt akarja újranézni felújítva, aki csak el akarja felejteni az előzménytrilógia "seggbe szoruló homok" jeleneteit, annak jó. A képek nagyon szépek, a környezet már nem apple store. De egy új, önálló Star Wars filmnek azt kell mondjam kevés. Ahogy Szirmai is mondta: "nem lett szar". De ebben benne van az is, hogy jó sem lett. Sajnos.