Már múlthéten is kicsit gyanús volt a wifi hálózat figyelő appot nézve a sok-sok ív a grafikonon. Ma délután kénytelen voltam ismét ráfordulni, mert az egyébként elég bőséges szélessávú net borzalmasan teljesített - 1Mbit körül, de tényleg. Az nagyjából semmire nem elég, mert egy egyszerűbb oldalon is elhasal.

Elég furcsa volt, hogy a speedtest oldala még betölteni is alig akart, a fenti eredményt is úgy kellett kipréselni belőle. Nem örültem. Elsőnek a szolgáltatóra gyanakodtam, ezért rádugtam a kábelt a gépre, hozta a 100Mbitet, szóval a netkapcsolat és a router is oké. Telefonos sebesség teszt - 2-3Mbit. Hmmm, nézzük meg megint a szomszéd wifiket. És nyert. A routertől kb 2 méterre, a saját jelemet alig tudom venni, mert valószínűleg alattam-felettem beüzemeltek egy másikat, azonos sávon, brutál erővel.

Előkerestem egy külső wifi sticket, azzal is csak 12Mbit sikerült, még mindig nem örültem. Többszöri alapos állítgatás után arra jutottam, hogy szükség lesz egy kis IT beruházásra megint. Persze, kihúzhatnám a sima utp kábelt a gépig, de ha már van wifi a gépben, ne egy madzag végén kelljen lógnom, mert a szomszéd paraszt. Abban sem vagyok biztos, hogy megértené a problémát, ha bekopognék hozzá, hogy 'helló, osszuk már el egyenletesen a házban a netcsatornákat, akkor senki nem fog szívni'.

Belegondolva, ez egy annyira 'fehér ember problémája' - csak semmi rasszizmus, egy kolegámtól ered a mondás - és annyira modern is, hogy tényleg esélytelen. Majd meglátom mit tehetek. Vagy tényleg én vagyok az egyetlen, akinek eszébe jut, hogy egy egyszerű elosztással simán mindenki jól jár? A gsm hálózatoknál 7 frekvenciával meg lehet oldani, hogy a szomszédos cellák ne zavarják egymást. Itt van 13 csatorna - oké, térben kell elosztani, de akkor sem lehetetlen. A közeli szomszédoknak távolabbi frekit állítunk be, és bőven belefér. Oké-oké, tudom, ilyen is csak nekem jut eszembe

Marad a b-terv: olyan erős kell, amivel elnyomom az összeset - meg persze az sem árt, ha azt eléri a laptop. Vagy felszerelek egy olyan zavaró eszközt, ami a környékben az összeset zavarja, majd ha elhallgatnak, majd ha már mindenki elhallgatott, akkor én jövök - hehehe. Oké, ezt nem fogom megtenni.

De azon elgondolkoztam, hogy ha saját lakásunk lesz, a kritikus helyeken a padlóra-falra-plafonra fel kellene szerelni egy egyszerű fémhálót, ami nem engedi be a szomszéd wifijét. Csak a méretezést kell eltalálnom, különben minden rádiójelet kizárok, akkor viszont pá mobiltelefon :D Igazából ott rendes gigabites kábelezés lesz, a fix munkaállomás helyekig, azt csak túlfeszvédeni kell. Tudom, a szomszédokat bevonni olcsóbb lenne, de amikor hajnal 2kor csöndben nem tudnak maradni, akkor lehet, hogy nem fognak együttműködni igazán.

Szerk: kicsit még utána néztem a kérdésnek. Jelenleg 2.4 es csatornákban gondolkozom, az eszközök azt látják - viszont az tele van. 

Innen dícsérem meg a upc free wifi ötlet kitalálóját, totál telefossa a paneleket.

Kell szereznem valamit, amivel megnézem, az 5ghz-s tartomány hogy áll. Nagy blama lenne ha veszek egy oda valót, plusz sticket a géphez, és ott is teltház van. Bár azok az eszközök drágábbak, szóval talán a spórolás jól jön nekem. Plussz a hatótávja elvileg kisebb, kevésbé zavar be a szomszéd. Mindenesetre kinéztem pár routert, amik szép reményűek, ha minden jól megy akkor ki tudom használni az 5st egy stickkel, a többi eszköznek elég lesz a dual sáv másik fele.

Alszom rá még párat. De persze, attól még zavar a dolog. Még akkor is, ha leginkább azért mert tudok róla és ezért mászik az arcomba.