Évek óta van használatban egy remek kütyü nálunk - egy e-book olvasó. Kindle, talán 5ös sorozat, nagyszerű találmány. Annak idején kicsit szkeptikus voltam a használhatósággal kapcsolatban, de amikor kipróbálhattam egy kollega példányát, azonnal megtetszett.

Imádunk olvasni, rengeteg könyvünk is van, de a hely sosem elég, cipelni őket pedig szintén nehézkes. Sokszor volt rá példa, hogy számítógépen, vagy telefonon, vagy hasonlón kellett olvasni - de az amellett hogy nem is bírja sokáig, a szemnek sem tesz jót és elég korlátozott dolog. A kindle eredeti ötlete viszont minden olyan pozitívumot magáénak tud, ami miatt egy sokat olvasó ember megszereti. A legalapvetőbb tulajdonsága az, hogy majdnem ugyanolyan, mintha papírt olvasnál. Nincs háttérvilágítás, így nem bántja a szemet és ragyogó napsütésben is használható. Áramot leginkább csak a lapozáshoz használ, így még nálunk is 2-3 hétig bírja egy töltéssel - oké, mi lapozgatjuk bőven :) A tárterület hatalmas, a rátöltésnél lehet wifi-t vagy kábelt is használni.

A hátrányai közé tartozik az, hogy a képekkel és bonyolultabb formázásokkal nem biztos, hogy elboldogul, így egyetemistáknak jegyzet olvasásra nem a legjobb - már ha képletekkel és hasonlókkal kell foglalkozni. Amit kifogásolni szoktat azok, akiknek ajánlom, az a valódi könyv érzetnek hiánya. Oké, ebben van valami, de tapasztalatom szerint elég könnyen meg lehet szokni a könyv illat hiányát például. Utána maradnak az előnyök, egy kis műbőr tokkal együtt is kb 400 gramm, szóval egy kézzel is tudod tartani hosszú ideig - nem úgy, mint egy nagyobb King kötetet, vagy egy Trónok Harca példányt - és ha szükséges, egy zakó zsebében is elfér vele a fél könyvtárad.

Miután kireklámoztam magam, megemlítek egy újabb negatív pontot, ami nekem kicsit furcsa volt. Azt a változatot, ami nekem van, már nem lehet kapni, csak az utódokat - eddig nem nagy eresztés :) - viszont azokban alapvető elemeket változtatnak meg, amik már akár az üzemidő rovására is mennek. Például megszűnt az összes gomb a főkapcsolót leszámítva - mindegyik érintés vezérelt. Értem én, hogy az alacsonyabb kategóriában használt infra megoldás is takarékos, de nem hiszem hogy annyira, mint a remekbeszabott lapozó gombok a korábbi verzió oldalán.

A paperwhite megoldását közel öntökönlövésnek mondanám, hiszen pont az volt a lényeg, hogy nem világít a kijelző és kíméli a szemedet - nem úgy mint egy tablet mondjuk - erre annak háttérvilágítása van. Oké, nem ástam utána, lehet h ki tudod kapcsolni, de ha nem, akkor a koncepció kicsit megbicsaklik. Az e-könyv olvasó nem tablet. Nem is akarjon tablet lenni, pont azért szeretjük, mert nem az. Bízom benne, hogy évek múlva, ha újra be akarok szerezni egyet, lesz olyan tökéletes lehetőség, mint a mostani.

Éljen a Kindle, éljenek a könyvek, mert olvasni jó. Nagyon!