Ezt a receptet már többször megpróbáltam leírni, egy-egy készítés alkalmával, de az akkor készített verzió mindig gyenge volt, így nem is tartottam meg. Maga az eredmény már messze áll a klasszikus hagymás babtól :) Még az egyetem alatt találtam ki, a szempont az egyszerű, olcsó és laktató étel kitalálása volt. Az idők során folyamatosan változott, finomodott, jelenleg a következő:
Hagymásbab denevér módra (2 személyes adag):
alapanyagok:
- 25 dkg hagyma
- 2x 255g vörös bab - általában konzerv
- kb 1 l víz
extra:
- szalonna, 15-20 dkg felkockázva
fűszerek:
- 3 g bors
- 18 g kömény
- 10 g paprika
- 10 g ételízesítő - ha szalonnával dolgozunk elég 5-6g is!
- 2-3 nagyobb babérlevél
- 0,3 g chili - saját felelősségre :)
elkészítési idő:
Attól függően mennyit szüttyögünk a hagymával 60 perc.
elkészítés:
A hagymát apróra felvágjuk, üvegesre pirítjuk. (Amennyiben szalonnával is dolgozunk, azt is megpirítjuk a hagymával együtt). Hozzáadjuk a babot, 2 dl vizet, fűszereket, lefedve főzzük 30-35 percig, gyakran megkeverve (2-3 perc).
Időnként ellenőrizzük, ha már a hagyma megfelelően megfőtt, a babot szét lehet nyomni a fakanállal, akkor levesszük a fedőt és elfőzzük a levet. Viszont ha a bab még kemény, attól függően mennyire sűrű a lé, 1dl vizet öntünk hozzá, jól elkeverjük és lefedve tovább főzzük. Ez akkor szükséges, ha a lé besűrűsödött, így megelőzzük az odaégést. Ha a bab kemény, nem lehet könnyen szétnyomni a fakanállal, akkor még kell hozzá a víz és némi idő, várunk 10 percet, majd - GOTO10 - újraellenőriz.
Mielőtt elkezdjük elfőzni a levet, a puha babszemekből párat érdemes szétnyomni és elkeverni, így sűrűbb és ízletesebb lesz a szósz.
fogyasztás:
A főzelékszerű jelleg miatt ajánlott kenyérrel tálalni. Ha van rá lehetőség, kiegészítésnek egy pohár hideg sör is ajálott, mert erősen fűszeres lehet, főleg ha megszaladt a chili. :)
megjegyzés:
A hozzávalóból adódóan az elfogyasztás után 3-6 órában elég intenzív gázképződés fog bekövetkezni, így óvatosan kell megválasztani, mikor is eszünk ilyen finomságot :D