Időnként meglepnek minket vendégszereplők a dojoban, ami jó dolog, szeretjük az új arcokat. Az már kevésbé kellemes, hogy a látogatók közül az új, de mégis haladó emberek milyen másik irányzatokból jönnek és arról hogyan gondolkodnak.

A mi irányzatunk - kobayashi - eléggé eltér, a felfogásban és a kivitelezésben is a legtöbbtől. Köríves, lendületes mozdulatok, bonyolultabb, összetettebb technikák, kontratechnikák, fegyveres katákban és awase mozgásokban bővelkedik. Ebbe bele tartozik az is - főleg a dojon belül - hogy figyelünk a partner testi épségére - nem 'egyszerhasználatos' ukeként bánunk vele; így persze oda van időnként a "hatékonyság" - az ő szemükben.

hatékonyság kapcsán csak pár szót mondanék: az aikido harcművészet, nem önvédelem és nem is küzdősport. Ebből következően azt bizonygatni, vagy feszegetni, hogy némelyik megoldás mennyivel jobb, ha brutálisan erőből oldod meg, hiszen életszerűbb, hatásosabb - felesleges. Nem is az a célja, hogy önvédelemként hatékony legyen. Egy 4-5 danos mester esetén, aki már 20+ éve csinálja és a gyakorlati alkalmazást is kitapasztalja, talán - de ez sem jellemző.

Általában azok, akik szeretik ezt hangoztatni a megfigyeléseim szerint a következő tulajdonságokkal bírnak: 95+kg,180+cm és tamura irányzat. Azaz szinte mindegy mit csinál, ha már megfog valahogy, és a testi erejét beveti, akkor is meg tudja rajtad csinálni a technikát - illetve valamit, ami távolról emlékeztet rá, ha csak nem vagy ugyanakkora - mint a legtöbb küzdősportban és harcművészetben. Steven Seagal filmjeiben látható ez a módszer, de az ipse is van kb 2 méter és 100-110 kiló, szóval pont illik a képbe.

Mindez még párosul némi fölényességgel, miszerint ez a hatékony és ez a jó kizárólagosan - ez AZ aikido. Erre csak azt tudom mondani, hogy aki ilyen stílusban akarja mindezt gyakorolni, az nyugodtan keressen ehhez illő dojo-t a városban, van ilyen, legalább kettő is. Bár tudok olyanról is, aki onnan jött át, mert besokalt, amikor ezt folyamatosan rajta csinálják, de ő azért nálunk nem hagyja abba. Pedig illene.

AZ aikido pedig minden egyben, hiszen O'Sensei életes során maga is több stílusban tanított, formált és variált. ezek közül kevés az, ahol megmaradt az általunk alkalmazott köríves, lendületes és bonyolult rendszer. Sok helyen nincs se bonyolítás, se kontratechnika, fegyveres is igen sovány - ha van egyeltalán. Örülök neki, hogy Yasuo sensei jókor volt, jó helyen.

Erre még rá jön az a tény, hogy a dojonk ezen belül is egy vidám csapat - országos ismertséggel :)