A múlt héten megjelent magyarul a legújabb Potter világban játszódó kötet. Ettől teljesen függetlenül, nagyjából két nappal előtte kezdtem el olvasni angolul. Időnként újraolvasom a szériát, mert szerintem a legtöbb része zseniális és magával ragadó, most pedig gondoltam rácsatolom a legújabbat. Kicsit spoileresen írok még róla a tovább után.

Összességében kicsit csalódott vagyok, mert sok helyen magasztalták, de érezhető, hogy ez csak nyomokban tartalmaz Rowlingot. Eredeti ötlet sem sok van benne, pedig a felépítettet világ rengeteg lehetőséget kínálna. Talán majd a következő. Jah, igen, a kb 70 oldalas állathatározóból meg öt részes filmsorozat van gyártásban - értem, hogy pénz beszél, de hogy ezen a vonalon minden valaha volt szériát folytatással kell kiherélni...

Szóval a sztori nem olyan nagy szabású mint a könyvekben, végülis színdarab a szentem, nem is ez volt a cél. A szereplők egyik része a régi csapatból felnőtt/életben maradt főszereplőkből áll, a 7-ik rész végéről ismerősen - az epilógusból, 19 évvel a roxforti csata után, mert ezt később így nevezik ám el :) A másik rész a gyerekek, főleg Albus Potter és a legifjabb Malfoy - akik közül még az utóbbi a szimpatikusabb meglepő módon. Szinte a legvégéig az ifjú Potter gyerek keveri a dolgokat a saját feje után menve és szépen tönkretesz mindent, amit csak el lehet képzelni - amit nem, azt is. Lop egy időnyerőt, ami most oda-vissza ugrálásra ad lehetőséget és a saját ötlete alapján akarja megmenteni Cedricet, mert úgy gondolja az jó lenne, mert megérdemelné. (Mondjuk azt kevésbé értem, hogy miért nem azokat akarja megmenteni, akik sokkal közelebbi rokonok vagy barátok voltak, de akkor nem is lenne dráma az egész.)

Szóval visszaugrik a trimágus tusa idejébe párszor és aki látta a Pillangó effektus című filmet - vagy más hasonló káosz elméletes és időutazós keveredéses filmet - az már kitalálhatja mi lesz. Először csak megváltozik a jelen, persze rossz irányba, azután már apokalipszis: az apja meghal, ő meg sem születik és a visszatérés éppen egy Voldemort napi ünnepség idejére esik - lehet tippelni, miért is. Ezt az akkor élő Piton bácsinak és a nagyjából szimpi kis Malfoynak kell rendbehozni, de még tovább csavarodik a szál.

Egészen a nagy fináléig, amikor kiderül ki mozgatja a szálakat, ki használta fel a legifjabb Pottert és az önfejűségét, hogy - tényleg spoiler - megmentse és visszahozza az apja idejét: Voltmárvolt lánya. Eegen, érdekes ötlet, de a vége mégis hepiend.

A karakterek végülis jók - kivéve a legifjabbat - a többiek hozzák a régi szintet. Élőben, színpadon biztosan sokkal élvezetesebb lenne, ha egyszer alkalom nyílik rá meg is nézem. Ha valakinek sikerül, mesélje el, úgy milyen élmény! :)