Ma éppen elmélkedés közben jutott eszembe egy kérdés, amin nem foglalkoztat túl széles rétegeket; rosszabb esetben kiröhögnek érte. Meg lehet-e  határozni egy abszolút inerciarendszert a mozgásunkra az univerzum szepontjából.

Nos, aki a zavarbaejtő bevezető után ezt is látja, azt éredkli is a téma :) A gondolkozás közben eszembe jutott az az animáció, ami az egész gondolatsor alapja volt valamikor. És pont ez az animáció bukkan fel 9gagen. Véletlen lenne?

A naprendszer mozgása

Ezen a videón is látható, hogy az általánosan ismert forgáson és Nap körüli keringésen kívül a Föld egy pályasíkra merőleges irányú mozgást is végez - ezért tűnik úgy, mintha csavarodnának a bolygók a nap körül. Azt nem tudom, hogy ez a galaxisban való keringés eredménye, vagy esetleg magának a tejútnak a mozgása, de izgalmas lenne kideríteni. Annyit tudnak a csillagászok, hogy pár milliárd éve a galaxisunk összeütközött az Androméda galaxissal és ez újból meg fog ismétlődni, mert a gravitáció dolgozik. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a két galaxis hogyan mozog a galaxis csoporton belül, valószínűleg szintén egy keringésről lehet szó. Vajon a galaxis csoport a szomszédos csolorthoz képest? Vagy azzal együtt? És hol vagyunk még az univerzum méreteitől - már ha van emberi értelemben vett mérete? Kérdések és kérdések.

Mindenesetre annak örülök, hogy van lehetőségem messze mutató dolgokon filozofálni.