Drága Elza! - YouTube

Miért? Miért kell minden magyar filmbe, ha az egy kicsit is drámai, vagy epikus jellegű, belerakni olyan eszméletlenül elvont dolgokat, ami nagyjából senkinek nem esne le? Például itt van Elza. Kis költségetésű, de ennek ellenére nagyon is tetszetős, 2-ik világháborúról szóló magyar film, ami érzésben is élet ízű. Valódinak tűnő karakterek, helyzetek, díszletek - a lehetőségekhez képest.

Spoilerek!

Persze van benne valami fucsa is, az öreg munkaszolgálatos karaktere egyre inkább képzeletbelinek tűnik - olyan helyeken bukkan fel és olyanokat tesz meg, ami nem stimmel. Beszélget vele a főszereplő, félrenéz és eltűnik. Vagy egyszer csak egy kecske áll a helyén - ez már elég gyanús.

Aztán, kíváncsiságból utána olvastam a kritikáknak és itt leírták azt, amit a rendező kitalált: a munkaszolgálatos igazából lucifer, a neve is anagramma, a feleség, Elza pedig Eli, azaz isten. És ezek harcolnak a hős lelkéért. Mivaan??! Minek kellett ez? Az teljesen oké lett volna, hogy az öreg képzelődés, a főhős meg bekattan és azért látja. Áhh, magyar művészek...

A film többi 95%-a viszont rendben van, érdemes megnézni.