Tíz éve az Apple piacra dobta azt az eszközt, ami átformálta az életünket. Előrebocsájtom, nagyon nem vagyok alma hívő, nekem nagyon nem jött be, de attól még látom azt, amiért sokaknak igen és azt is, mik azok, amiket ennek köszönhetünk. Azt is lehet mára tudni, hogy Jobs tényleg egy megkerülhetetlen figura, egy zseni volt. Ami magával hozta azt is, hogy egy kibírhatatlan idióta volt - aki tényleg megváltoztatta a 21-ik századot.

Nagyjából tizenegy éve - 2006 -  volt, amikor egy PcWorld számban olvastam a hírt, hogy az apple levédette az iphone nevet. Még valami jogi vita is volt, mert valaki más előtte már megpróbálta, vagy hasonló, nem is emlékszem. A cikkben is jót élcelődtek azon, hogy apple és a telefon, szép lesz, persze. Aztán kijött és felforgatott mindent. Nagyon sokan beleszerettek, mert jó ötleteket hozott és azokat elfogadhatóan valósította meg. Persze, akkoriban ezek már tényleg voltak itt-ott próbálkozásnak, de legtöbben csak az alig működő megoldásokat látták, senkit nem mozgatott meg - főleg itthon.

Aztán szép lassan, ahogy fanboy szintre emelkedett, magával húzva az androidos dolgokat, mire körbenéztünk, mindenki iphone klónokat csinált. Aztán már nem csak a telefon esetében, hanem máshol és másolni kezdték a megoldásaikat, designjukat. Ami őszintén szólva nekem nem annyira jött be, de azért Jobs-nak voltak jó húzásai.

Mindemellett megértem azt is, hogy mi az amivel megfogja azokat, akik nem csak apple-fanboy üzemmód és divat miatt veszik. Mert azért elég sokan veszik azért is, hiszen a cuccaik nagy részét tudó dolgokat fél áron be lehetne szerezni, sőt, még kevesebb. Ami viszont tényleg sokat érő dolog, az elvileg az egyszerűség, kompatibilitás, összekötöttség. Minden mindennel működik, mindezt úgy, hogy az egyszeri, egy bites usernek nem kell, hogy bármi lövése legyen a technológiáról, mégis hackerman-nek érezheti magát.

Sőt, az sokszor inkább hátrány. Jó pár olyan kolegám és tech dolgokban járatos embert ismerek, aki agyf*szt kap, ha a kezébe adsz egy apple eszközt. Mert egyszerűen számunkra full logikátlan. Peersze, letisztult meg minden, de nagyjából annyira, mint a gyerekeknek szánt játéktelefonok voltak anno. Eddig akárhányszor próbáltam, sosem sikerült gyorsan és egyszerűen megoldani rajtuk azt amit szeretnék. Pedig használok már pc-t vagy 20 éve, windozt majd 15, llinuxot 10 és androidot is 5 éve. De az ios...na az kivisz az észből. Egy alkalommal, hárman nem tudtunk megoldani egy halál egyszerű zenelejátszóban annyit, hogy új számokat tegyünk be. Aztán jött a tulaj, és valami apple-varázslattal, a tapipad egy teljesen egyedi nyomásával megoldotta. És ez van agyonhájpolva??

Az igazat megvallva, szerintem pont ez lehet az egésznek a varázsa. Már elnézést, de minél hülyébb fogalmatlanabb vagy az IT-s dolgokhoz, annál könnyebben fog bevonzani. Annál közelebb állsz a 'menedzser' gondolkodáshoz és akkor lehet, hogy menni fog.

Részemről, önszántamból soha nem fogok ilyen cuccokat használni - amíg mondjuk munka miatt nem kell - és ebbe a fentieken túl az ára is besegít. Nem fogok 300k Huf pénzt elkölteni semmire, amit 2 év múlva már dobok is ki, mert elavul és még utálom is. De akinek bejön és telik rá, hajrá.