Valamelyik nap, az utcán, egy parkosabb rész mellett sétálva megéreztem valami fokhagyma szerű illatot. Lehet, hogy valóban az volt, de eszembe juttatta azt a növényt, aminek talán már elmúlt a szezonja, de nagyon is hasonlít rá és itt a környéken van belőle rendesen - a medvehagyma.

Ami azt illeti, még nem kóstoltam, de sokak szerint nagyon finom dolog. Viszont vigyázni is kell vele, mert nem sokkal az indulása után rögtön elindul a gyöngyvirág szezonja is, azt viszont nem tanácsos beleszórni pogácsába, mert némileg mérgező. ekkor jutott eszembe, hogy nincs itt véletlenül összefüggés? Nagyon hasonlítanak egymásra és a természetben ilyen dolgokban ritkán van véletlen.

Íme az elméletem: a medvehagyma szándékosan hasonlíthat a gyöngyvirágra, mert ez növeli a túlélési esélyeit. Nem úgy kell persze elképzelni, hogy eldönti, hogy jól hasonlítani fogok, hanem egyszerűen azok a példányok maradnak életben, azokat nem ette meg semmi és senki, amelyikek hasonlóbbak voltak, azok szaporodhattak, és így hasonultak egyre jobban egymáshoz. A medvehagymának kifizetődő volt a dolog, hiszen a 'mérget' a gyöngyvirág már kifejlesztette, neki csak úgy kell kinéznie, mintha.

Az élővilágban számos ilyen példa van, elég csak a gombákra gondolni. Nagyon sokszor van majdnem ugyanolyan egyszer és többször ehető belőlük - mert amelyik már gyanús kinézetű, azt nem ették meg és így pár ártalmatlan is megússza. Akár a rovaroknál: egy bizonyos hangszínű zümmögés, sárga-fekete test csíkozás és máris menekül mindenki, mert egy csípés nem csak fájdalmas, de allergia esetén halálos is lehet. Vagy éppen a kígyók esetében: szakértők meg tudják különböztetni egymástól a mérges és az ártalmatlan fajokat, de jó eséllyel nem lesz időd vagy lélekjelenléted azt figyelni, hogy a pupillája hosszúkás vagy kerek, esetleg a farka végén a csörgők mintája egyenes, vagy rombusz szerű, hanem elhúzod a csíkot.

Szóval a medvehagymának tiszta profit az, hogy hasonlít a mellette növő gyöngyvirágra - és ez valószínűleg nem is véletlen.

Tudom, elég pihentnek kell lenni ahhoz, hogy egy kis fokhagymától eljussunk az evolúció rejtelmeiig, de miért ne. Egy kis agytorna sosem árt :)