Most értem haza a legújabb pókember film vetítéséről, arról írok egy rövid véleményt, spoilermentesen.

Nos, ahogy annak idején az irodalom tanárnőm mondta, 3 részletben érdemes elemezni. Először messziről, az összképet: a film könnyed hangvételű, vicces - tényleg nagyon vicces néha. Ötvözi a klasszikus pókember hangulatot a Marvel képregényfilmek komolyabb, de mégis könnyen fogyasztható stílusával. A sztori nem az x+1-szer lerágott csont, ahol megint megölik Ben bácsit, hanem a tanuló pókember - póksrác - bukdácsolása. Mert a jelenlegi, képregényhez közeli verzióban valóban 15 év körülinek tűnik és van még mit tanulnia.

Közelebbről: igen, valóban elég fiatal a főszereplő, és ez magával hozza a tinédzser korra jellemző poénokat és időnként kínosságba hajló részeket, de szerintem éppen annyira, hogy még nem lesz túlzás. Parker valóban most tanulja a "szakmát", bakizik is közben rendesen és a magánéletében is ugyanolyan szürke srác, mint a póksztori előtt volt.

Itt szúrnék be egy apró észrevételt. Parker karaktere, már az eredeti verzióban is egy lúzernek van beállítva és ezen nem igazán változtat a képessége sem. Pedig egyébként semmi olyan nincs benne, sem külsőleg - mivel tök átlagosnak van ábrázolva - sem pedig személyiségében, amitől lúzer lenne. Akkor miért is? Nos, ahogy a filmben is látható, leginkább azért, mert a nagy tömegben mindig akadnak olyanok, akik a saját egójukat, reputációjukat azzal emelik ki a közösség szemében, hogy egy olyan embert aláznak meg, aki erre jó célpont. Nem túl közkedvelt, de nem is utált, viszont erősen kétséges, hogy meg tudná védeni magát a dologgal szemben - és voila, kész a csapat lúzere. Ez azért nagyon frusztráló emberi tulajdonság és viselkedés.

Kapunk az elején egy fiatalosnak szánt visszatekintést Peter szemszögéből: aki videónaplót csinált akkor, amikor elhívták Németországba, a polgárháború első részében. Utána láthatjuk a tanulgatós részt, majd pedig azt, ahogy egy igazi tinihez méltóan, nem bír megülni a seggén. A "józanabb" felnőttek - hehe,Stark, persze - megmondják, mit ne csináljon, de persze ő jobban tudja, bele is keveredik így egy jó sztoriba, ami szolgál egy-két igen jól elhelyezett és számomra meglepő csavarral, poénnal. Például van ilyen az antagonista személyét illetően is.

Ha már antagonista, szerintem az utóbbi idők legjobb rosszfiúját hozták itt össze. Tényleg, emberi, érhető az indíttatása, a háttérsztorija, és egyszerűen ember. A motivációjával is lehet azonosulni, bizonyos szempontból, bár a cselekedetei kicsit kiszámíthatóak, talán pont ezért, de tényleg az egyik legjobb negatív karakter a Marvelnél, már régóta. Mert gondoljunk bele, kik voltak mostanában:  Loki volt az utolsó olyan, aki értékelhető volt, de a legtöbb vagy érthetetlen volt (Zemo), vagy csak gyenge papírmassé(Ultron), vagy a nevére sem emlékszünk, csak annyira, hogy lila lekvárral volt összekenve(Korath, ugye hogy neked is rá kellett keresni). Szóval végre egy király antagonista, még ilyet kérünk.

Persze, azért ez nem egy világmegváltó film, de nagyon kellemes szórakozást nyújt. A pókember figurája nagyon ügyesen lett beleillesztve a Marvel Univerzumba, sok piros ponttal. Hogy negatívumot is említsek, a sztrorin azért érződik, hogy kisebb kaliberű és nem fog annyi múlni rajta, mint a legtöbb MCU filmben. A másik negatívum, ami talán a szinkron számlájára írható részben, az May néni karaktere. Lehet, hogy túlzottan fiatalosra akarták venni a karaktert, de néha kínosra sikerült :D

Ja igen, aki tériszonyos, az csak óvatosan nézze meg a filmet nagy vásznon, pláne 3D-ben. Én mondjuk 2D-ben láttam, de úgy is volt benne meredek rész. A Washington emlékműnél játszódó akciójelenetnél annyira érezhető a magasság, hogy az hihetetlen, a végére teljesen leizzadt a tenyerem, abszolút érezhető a dolog. Először furcsa is volt ez a szokatlan megközelítés, hogy ennyire ráerősítenek a dologra, hiszen például a Bosszúállókban is a felhőkarcolók tetején megy a bunyó időnként, onnan látjuk az eseményeket, de ott valahogy nem volt ennyire érezhető. Na itt az :D

Összegezve, egy nagyon hangulatos szuperhős film, bátran ajánlom annak, akit érdekel akár a Marvel, akár Pókkölök - főleg, ha mind a kettő :)