Ma volt a választás Németországban. Nem követem túlzottan az ottani politikát, így a részletekbe nem is mennék bele. Ami viszont a lényeg szerintem, az két dolog.

A hatalmat gyakorló pártok 85%-a úgy nevezett hagyományos, józan, demokratikus pártokból áll, akiknek az érdeke az, hogy az ország tényleg működjön, erős legyen, még akkor is, ha nem ők vezetik, az eloszlás most nem olyan fontos - valahol ez lenne a demokrácia lényege.

Van egy párt viszont, aminek a többivel ellentétben a nyers hatalom a célja, nyíltan vállalva, hogy mindent meg is tesznek ezért:

"Vasárnap este egyetlen párt lehetett felhőtlenül boldog. Boldogabb a szabad demokratáknál is, akik visszatértek a parlamentbe. Ez pedig az AfD. Eddigi történetük csúcspontjára értek, és már most üzenik, hogy vadászni fognak Angela Merkelre. Így, szó szerint. Közel 90 képviselőjük vonul be a Bundestagba. Meg fogják változtatni a politikai kultúrát, folyamatos provokációkkal hívják majd fel magukra a figyelmet, és várnak a többiek hibájára." - ez nem igazán hangzik konstruktív, építő törekvésnek, inkább egy bajszos szobafestő céljaira emlékeztet.

Csak remélni tudom, hogy a németek nagyon jól emlékeznek az elmúlt száz évre, amikor nagyon szép szólamokkal bele vitték őket a katasztrófába. A mostani eredmények szerint még emlékeznek. Maradjon is így.

Az már csak hab a tortán, merő véletlen, hogy a mi kis zseb diktátorunkkal ez az egyetlen, szélsőséges párt akar érdemben együttműködni, sőt, támogatni. Micsoda véletlen.