Kihasználva a karácsony utáni pihenést, meg tudtunk nézni pár filmet, amik már egy ideje a listán voltak. Egy-két spoiler lehet hogy becsúszik.

1945

Egy magyar film, de csupa nagy betűvel. A háború után játszódik, egy kis faluban, ahol mindenki a helyi kiskirály, a jegyző fiának esküvőjére. Ebbe csöppen bele két ismeretlen zsidó férfi, két titokzatos ládával. Erre összeszalad a falu, mindenki összecsinálja magát. Szépen kiderül, hogy ki mennyire volt benne a nyilas tisztogatásokban, kinél van a pénz, a ház és mekkora baj lehet ebből. Annyira, de annyira magyar helyzetet mutat be, hogy meg kell nézni.

1945 - Official U.S. Trailer

Hidden figures - A számolás joga

1961-ben játszódó film, főszerepben három fekete nővel, akik a NASA "színes számítógépei". Nem vicc, ez van kiírva a részlegre is: colored computers. A sztori valós eseményeken alapul, a szereplőkkel történtek, az ő általuk elért eredmények is valósak. Hagyományt teremtettek például az űrhajósoknál, ők akkor bíztak meg a manőverekben, ha előtte a "lányok" átszámolták. Egy kellemes film, érdemes megnézni :)

Hidden Figures | Teaser Trailer [HD]

Emoji

Izé, ez amolyan guilty pleasure kategória volt. Amikor láttam, hogy készül a film, gondoltam megnézem, már csak azért is. És ahogy terveztem is, kb 10-15 perc alatt végigmentem rajta, mert akkora nagy marhaság mint számítottam. Ne nézze meg senki.

Dunkirk

Nos, ez egy háborús film, Christopher Nolan-től. (Batman-trilógia, Eredet). A téma egy katonai katasztrófa, illetve annak az elkerülése. 1940-ben a németek a szó szerint a parthoz szorították a szövetséges haderőt, nagyjából 400.000 embert, kb 5 km-es sávra. Innen próbál mindenki menekülni, és túlélni. Láthatunk egy katonát, aki alól vagy három hajót süllyesztenek el, egy britt önkéntest, akikhez vagy ezer hasonlót vezényeltek oda a kis hajóikkal a mentéshez, valamint a levegőben Tom Hardyt, aki egy spitfire pilótaként próbálja megvédeni a lentieket. És ott a víz. Ami mindennél nagyobb szörnyeteg - mert bármelyik pillanatban beüthet a baj és akkor elnyeli az embereket, nyomasztó. De mindezzel együtt azt mondom, érdemes megnézni.

Dunkirk

Kingsman - The Golden Circle

Ez pont az a vidám film volt, amire a Dunkirk után szüksége van az embernek. Ahogy az előző rész, ez is egy vagány, modern, tulajdonképpen James Bond paródia film. Az eddigi karakterek megvannak, a főgonosz elég erősre sikerült - Julianne Moore nagyon jót alakít. Sajnos rajta kívül a többi női szereplő nem túl hangsúlyos, de a legtöbb esetben ez nem az a film, ahol nagyon boncolgatni kellene a karaktereket. A sztoriról annyit, hogy indításként seggberúgják az ügynökséget, így az amerikai testvérektől kérnek segítséget, velük karöltve mentik meg a világot. Az elnök hozzáállása a problémához szerintem példaértékűen reális - sajnos - a többi rész némileg kiszámítható. Érdemes megnézni, nem csak látványnak jó film. :)

Kingsman: The Golden Circle

The Circle

Tom Hanks megalkotja a hatalmas fb/google/apple megacéget, amit szinte mindenki használ. Ide kerül kezdőként Emma Watson. Láthatja belülről a céget, ahogy egyre több  területére mászik be az életnek a nagytestvér. A film elején még rácsodákozik - a nézővel együtt - hogy kb még a seggedben is kamerát hordani a nagy szabadságban és a gyerekekben molesztálást/elrablást kivédendő felügyelő chipet tesznek bele, eléggé Orwelli húzás. Ez ugrott be róla: Pusztító No meg a vonatkozó south park epizód. Aztán picit eldurvulnak a dolgok, de nem úgy, ahogy az ember várná, nem látjuk meg, mikor fordul az egész egy valódi disztópiába. Nincs semmi végkifejlet, a lezárás teljesen erőtlen. Amekkora labdának tűnt az elején, annyira nem kezdenek vele semmit. Kár érte.

The Circle