Ezt a kifejezést használtam nemrég, amikor a filmek szóba kerültek a legutóbbi céges grillezésen. Nem arra gondoltam, hogy az alatt az 1-2 óra alatt mennyi pénzt lehetne keresni, vagy konkrét hasznot termelni. Arra gondoltam, hogy az egy-egy filmre fordított időt hasznosnak, jól eltöltöttnek akarom tudni, mert elég korlátozott. Ha még csak mélyebb mondanivalója nincs is egy adott filmnek, akkor legalább szórakoztasson, kapcsoljon ki. Semmiképp se bosszantson fel hülyeséggel és logikátlan baromságokkal. Ebben nem értettünk teljesen egyet mondjuk.

Szóval mostanában ledaráltam pár filmet, egy igen hosszú listáról, azokról írok pár sort.

Jumanji: az új verzió. Eleinte nagyon nem volt szimpatikus a folytatás, a trailer alapján. Egy gyerekkori klasszikus, gyerkeknek szóló meséhez hozzányúlni úgy, hogy a poénokért Jack Black és Dwayne Johnson felel, majdnem kegyeletsértés Robin Williams után. De a megérzés téves volt. Oké, a film nem megy nagyon mélységekbe, de az elődhöz a néven és egy apró tisztelgésen kívül, csak a játék varázsa köti. Most bent vannak a szereplők, nem kint és ezt feldobták egy adag gamer poénnal. Kellemes kikapcsolódás, tudom ajánlani.

Apocalypto: Nos ez már nem olyan könnyű film. Mel Gibson zsidózás előtti utolsó nagy, epikusnak szánt filmje. A sztori nem túl sok: egy békés törzset a szomszéd középamerikai civilizáció képviselői esőcsináló alapanyagnak akarnak használni, de egy ember elmenekül, megmenti a családját és a záró képekben feltűnnek a fehér konkviztádorok első képviselői. A film látványban, brutalitásban, vérben Mel Gibson-osan bátor, látunk mindent. Viszont van pár furcsa csúsztatás - példaként, ha mindössze egy napnyi, összekötözött rabszolgányi járóföldre van egymástól a békés falu és az emberáldozós nagyváros, miért csak most futnak össze? Nem hiszem, hogy ennyit lusták lettek volna eddig megtenni. A másik, hogy a falusiak igen gyengén szerepelnek, sem őrök, sem igazán használható harcosok nem nagyon akadnak. De ez csak engem zavart. A végén látható, ki nem mondott kínos helyzetet elég gyorsan elvágják: mi tudjuk, hogy  befutó spanyolok nagyobb vérfürdőt fognak rendezni, mint amekkorára filmben eddig még csak utaltak, a kivégések rajzain. 

Már nagyon régen meg akartam nézni, de nem biztos, hogy sokaknak tetszeni fog. Naturalista, kicsit elgondolkodtató, de leginkább azt láthatjuk, mikre képes az ember, ha azt hiszi, az istenek ezért cserébe megmentik a népét. Sokra.

American Ultra: Ez megint jó választás volt. Jessie Eisenberg egy kis senkit játszik, aki pánikbeteg és fóbiás, még a várost sem tudja elhagyni. Aztán kiderül, hogy egy agymosott, direkt ilyenre programozott cia szuperember kísérlet résztvevője, akit a nem kielégítő eredmények után takarékra kapcsoltak és eldugták ebben az életben. Viszont egy buzgó ügynök, aki egy másik kísérletet favorizál - és abból csináltat magának egy tucat szuperkatonát - az előző kísérletet törölni akarja, mindenestől. Ekkor viszont, egy jóakaró aktiválja a srácot, akiből lassan kijön, amit csináltak belőle. Itt kezdődik az akció, pörgéssel és némi humorral. Kicsit amerikai ízű, de a Eisenberg hozza amit tud és meglepően Kristine Stewart sem rossz , Walton Goggins pedig egészen jó antagonistát hoz ki, a nem túl erős szerepéből. Kikapcsolódásnak ajánlott film.

Downsizing: Na ez egy nagy katyvasz. A felütés szerint kitalálják, hogy kell embert kicsinyíteni és ez yolo, a globális problémáknak annyi, hiszen az emberiség így elfér egy kis szigeten is, a természet fellélegezhet. Aztán felsejlik, hogy ez inkább csak a külső, vannak itt komoly társadalmi kérdések, egy rakás lehetőség a drámára, gondolkodásra. Csak éppen nem foglalkozik vele senki. A sztori úgy sodródik, mint a trónok harca negyedik kötet, az első óra végére látod, hogy nincs értelmes cél, csak menjen az idő. A végén még egy kis világvége is befigyel, amire az apró emberek elvonulnak egy vaultba a föld alá, 8000 évre. Mert az olyan jól szokott elsülni. Aztán a lezárásban a halál idegesítő vietnámi csaj még prosztózik kicsit és összeborulás. Meg ne nézd.

Összegezve, a négy filmből kettőnél nem volt kérdés, hogy megérte-e megnézni, az apocalypto esetén rezgett a léc, de a downsizing esetében totál elpazarolt értékes idő volt. Az ilyenek miatt veszem rá nehezen magam arra, hogy megnézzek egy új filmet, mert ahogy itt is, a trailerek nagyon átb*szósak tudnak lenni, csak hogy lenyomják a torkodon a filmet. De azért érdemes próbálkozni.