Ez a vég kezdete, a kezdet vége, ahogy Lukács is énekelte - legalábbis hű harcostársamnak, Aspire 5742-esnek.

Azért mondom, hogy ez a végének a kezdete, mert most mutatott egy olyan jelet, ami arra utalhat, hogy kezd tényleg kiöregedni. Hősiesen kitartóan szolgál még mindig, de egyre kevésbé bírja azt, amikor a végletekig kihajtom belőle a szuflát. Eddig még nem írtam róla, de az utóbbi pár napban előszedtem egy örök klasszikus játékot: StarCraft 2-t. Ez volt az egyik legnagyobb érv amellett, hogy ezt a masinát megvettem. Nem, nem ezért a játékért cseréltem le a régi gépemet, de erősen szerepe volt a választásban.

Az előd egy Fujitsu-Siemens Amilo 1818Li volt - nem hiszem hogy sokaknak mond valamit - 2007 májusától egészen 2011 júliusáig szolgált. Egy nagyon gyengécske celeron procival volt szerelve, viszont 17,5"-os monitorral - azaz teljesítményben igen kevés, de mozizásra jó volt :) Szóval hét és fél évvel ezelőtt állt szolgálatba Aspire. Ami azt illeti szolgált is rendesen, nem kevés játék és az első években amikor dolgoztam, ez volt a munkagépem is.

Első generációs i5-ös proci - annyira réginek számít, hogy az intel nyilvántartásában is az archívumban, a  Legacy Intel® Core™ Processors listában szerepel. A memória mára alapnak számító 8Gb, annó csak négy, de kibővítettem hamar. A dvd helyére átcsúszott a hdd és a lelkét ssd hajtja. A vga pedig dedikált, akkor elég erősnek számító GeForce GT540M - igazából ez is azért számít most, mert az nvidia is legacy listára tette már őt is, 2022-vel végleg nyugdíjazva. Tegyük hozzá, hogy a bajtárs a nyolcadik évét fogja tölteni áprilisban és nálam használatban a nyáron. Elég kevés számítástechnikai eszközt lehet találni, főleg asztali felhasználásban, ami még mindig életképes. 

Őszintén szólva már elég hosszú ideje a játékokat parkolópályára tettem nagyobb tételben, a windozzal együtt, a napi működéshez teljen megfelel a linux. Viszont, ha blizzard játékkal akarok játszani, akkor vissza kell térnem - ezt már fejtegettem korábban: teljesítmény miatt és mert a blizz ha linuxról futtatott accountot kap el, bannolja örökre. Igen, minden játékuk eredetiben van meg és éppen ezért nem kevés pénz volt az elmúlt 8 évben - a kapcsolódó élményekről és emlékekről nem is beszélve.

Szóval windows és abból is a 7-s! Az egyik, megdönthetetlen érv a dolog mellett az, hogy az Acer bezárt erre az OS verzióra. Nincs semmilyen más szoftverhez elkészített driver - se 8, 10 meg végképp nem. Mondjuk nem hiszem, hogy gondolnák, fut még ilyen gép. Linuxon nem probléma, ott a kernel modulok megoldják a legtöbb kérdést, de a tapasztalat szerint, ha a winhez nincs meg a passzoló lista, akkor pápá wlan kártya, esetleg LAN csatlakozás, SATA vezérlő, a dedikált és belső vga közötti váltást ne is említsük, bár az teljesítmény okán már nem sokat számít.

A win7 pedig 2020 januárban haldokló pályára kerül. Nem, a gépek nem fognak megállni, csak a frissítéseket nem adják ki többet. Ami hibát találnak, azt csak annak javítják, aki fizet, jó sokat. Ezzel veszik rá a népet az átállásra. És akkor mi van? - kérdezi Pistike. Eddig is elvolt frissítés nélkül az ő gépe és csak évente egyszer zabálták szét a vírusok vagy a ransomwarek. Szerencséje is volt, mert a netbankját nem törték még fel, de csak mert nincs neki :) Ezek után ennek szépen nő az esélye. Ami viszont aggasztóbb az a kapcsolódó szoftvertámogatás megszűnése. Egy oprendszer nem akkor fog meghalni, ha a frissítéseket leállítják. Akkor, ha már nem tudsz rajta egy böngészőt elindítani, mert nem támogatják - ahogy tudomásom szerint az xp-n is már csak elég régi dolgok futnak. Igen, van aki még használja, nem csak ATM-ek beágyazott rendszerében.

Ez az időpont - 2020 január - eddig elég távolinak tűnt, nem gondoltam, hogy a gép kihúzza odáig, ahogy más sem. Viszont amíg életképes, totál pazarlásnak éreznék venni egy új gépet, csak azért, hogy tudjak játszani, meg időnként videót vágni. De most - '19 februárjában már nincs is annyira messze.

És a jel: ma, ahogy éppen a Nova küldetéscsomagot toltam, egyszer csak karácsonyfává változott a drága. Egyszerre, szinkronban kezdett villogni a bekapcsoló gomb led, a power led és az aksi led - soha nem láttam még ilyet - majd megállt az egész, lekapcsolt. Őszintén szólva egy kicsit megijedtem. Mivel a játék beállításait a határig felvittem, a gép izzadt rendesen és bizony túltolta - a hőfok szabályzó lecsapta a vészkapcsolót. Sajnos a korábban, a játékban meglevő teljesítmény leszabályozás nem lépett már életbe - régebben ha nem volt elég, az SC2 visszavett a grafikából - hanem a gép nekifeszült, minden erejével, frekvencia emeléssel. Az alatta lévő alátét extra ventilátor sajnos nem segített eleget.

Aggodalmasan böngésztem végig a rendszernaplókat és nem örültem. A magok teljesítményét a firmware már leszabályozta a jelenség előtt, azaz a túlhajtás így is bekövetkezett. Könnyen lehet, hogy a hűtésben a hővezető paszta kiszáradt és már nem képes elégé lehűteni magát ilyen kritikus helyzetben. Azért futottam egy kört az acer fórumokon is, nem lettem nyugodtabb. Ott volt aki alaplapi tápkábel túlterhelődést is talált amikor ilyen történt - a kábel sérülésig fajult a helyzet, szóval az már akár elektromos tűz veszély volt. Lehet, hogy a következő felvonásban bele kell néznem a drágába, megnézni, nincs-e a hasonló problémája.

Ezek viszont sajnos azt mutatják, hogy erősebb feladatokra sajnos nem sokáig lesz képes. Amiben az a szomorú, hogy a mostani melóhoz használt IDE indexelés is időnként szétpörgeti a procit, a böngészők iszonyatos pazarlásról nem is beszélve. Szóval mindent menteni kell és most már nem csak kíváncsiságból kezdem szemlélni az utódokat. :(

Kitartás pajtás, amíg nem adod fel, én sem!