Már egy ideje tervezek egy cikket írni az aikidoval kapcsolatban, a fekete öves, hakamás tapasztalatokról. De ez nem az a bejegyzés lesz. Ezt azért írom, mert tegnap belefutottam egy nagyon bosszantó videóba, amit azért sem fogok linkelni. A videós összeszedte, a szerinte leghaszontalanabb harcművészeteket, természetesen kiemelve, hogy a tökéletes mma-val szemben mennyire gyengék.

Hogy a saját egóját simogassa, berakott jó pár olyan bemutató videót, amiről igen nehéz mást mondani, mint hogy inkább mozgásforma vagy egyszerűen egy sport. Még csak véletlenül sem törekszik a "valós" önvédelemre. Vannak no-contact videók, ahol valóban nehéz nem megmosolyogni, ahogy a támadó elesik a tori egy szemöldökráncolására. Vagy ahogy egy egész sor ember ugrik szét, egy kézmozdulatra. De szerintem aki ezeket csinálja, valóban csak a mozgásért teszi.

Aztán rátér olyanokra, mint a sumo. A sumo egy szabályokhoz kötött, szigorúan körülhatárolt céllal és körülményekkel bíró sport. Ha a szabályokat betartja, megnézem, hogy melyik mma-huszár tudna megnyerni egy szabályos mérkőzést. Az, hogy van olyan, aki onnan vált az ő sportágukra, majd jól leütik/rúgják, az már csak a saját egójuk legyezgetése.

Ennyi erővel a birkózást is iderakhatnánk - no offense - de annak is elég kevés az "mma értéke". Hogy miért? Mert a modern birkózás már nagyon más, mint az ókori időkben. Ott nagyjából annyi szabály volt, hogy nem nyomunk ki szemet, és nincs harapás, aztán hajrá - mint nagyjából ma az mma-ban. Manapság egy halom szabály van és ez így van jól. Senkinek nem jut eszébe a birkózás "utcai" értékét firtatni, leszólni. Illetve meg lehet próbálni, de azért állj messzebb egy tapasztalt művelőjétől.

És akkor rátér az aikidora is. Mutat olyan videókat, amikor egy kétszer nagyobb uke, egy judo fogással-dobással földre visz egy aikidokát - megnézném, hogy mit tenne hasonló helyzetben :D Utána egy olyat, amikor az ellenfél szabályosan ráakaszkodik a torira, lassan földre kényszeríti és gyűri - mint mondjuk a brazil jitsuban, ahol a földharc igencsak hangsúlyos. Ezek alapján kikövetkezteti, hogy bizony az aikido haszontalan harcművészet. Meg a jó édes #&%$@&! Csak azért, hogy a saját kis apró péniszét lóbálhassa, leszól olyan harcművészeteket - amit valóban azok - hogy egy utcai helyzetben nem használhatóak és az istenkirály mma-nál rosszabbak. Mert az bizony a király. Hát a lónak a f@szát!

Egy "valódi utcai helyzetben" nagyjából ennyit érne el, a hatalmas ketrecharcos mentalitásával: https://coub.com/view/1grapy Igen, a legtöbb harcművészet és önvédelem nagyjából ezen a szinten lenne, ha élőben kell alkalmazni a modern körülmények között. Még a kravmaga is csak legutolsó esélyként kínál valamit, de hangsúlyozza, hogy ne várj tőle csodát - és nem is harcművészetnek hanem katonai önvédelemnek számít. Egy kicsit más kategória

De még csak pisztoly sem kell. Itt Európában nem olyan gyakori a lőfegyver az utca emberénél. A bűnügyi statisztikák szerint, a legkedveltebb fegyver a szúró-vágó eszköz kategóriába esik. Könnyű hozzájutni, elrejteni és nagyon könnyű vele meglepetésszerűen támadni. És akkor aztán lehetsz te az utcai harcos bajnok, jó eséllyel megszurkálnak - ha szerencséd van, talán túléled.

Elég sok hozzáértő véleményt lehet találni a témában, csak egyet rakok ide: Knife Fights - BE AWARE OF LIES

Igen, ez egy kicsit rage bejegyzés volt, de meg kellett írnom, mert nagyon bosszantott a dolog.