A legutóbbi túlmelegedések után, elkezdtem megoldást keresni a problémára. A legkézenfekvőbb megoldás, a hűtés feljavítása lenne.

Ezt először is némi gépház takarítással, sűrített levegővel meg is tudom oldani. A másik, hatásosabb de egyben rizikósabb módszer, a processzor újrapasztázása. A processzor és hűtőborda között van egy jó hővezető tulajdonságokkal bíró paszta, amit hívnak hővezető pasztának is. Ennek a feladata hogy átvigye a hőt oda, ahol lehet vele mit kezdeni - legalábbis ideális esetben.

Ha viszont az adott szerkezet már nyolc éve lett összerakva, azóta folyamatosan és tartósan van melegítve, akkor jó eséllyel kiszárad, elveszítheti ezt a képességét. Ami még több ott maradó hőt jelent, gyorsítva a folyamatot. Utánanéztem jó pár tesztben és fórumon: egy jó minőségű, nem fém tartalmú kencét pár ezer forintért be lehet szerezni - nem probléma. A fém mentesség azért fontos, mert a processzor kupakja mellett vannak még fém alkatrészek, amiben a kifolyó anyag elég könnyen rövidzárlatot okozhat.

A nagyobb gond az, hogy a leírások és a videók alapján olyan mértékig szét kell hozzá borítani a laptopot, hogy ihajj! Gyakorlatilag szinte teljesen elemeire kell bontani, majd alkohollal letakarítani az elfáradt kenőcsöt. Ezután óvatosan újrakenni, majd úgy összerakni, hogy közben minden alkatrész sértetlen maradjon és működjön is - az utóbbi nélkül nem lenne olyan nehéz, de szeretném még használni, ez az egész motivációja :)

A leírások szerint nagyjából 10 °C csökkenést várhatok, ami összeadva a legutóbbi teljesítmény redukálással egészen kellemes mozgásteret ad pingvinnel, de ha éppen játszom egy kicsit, akkor is jobbak a lehetőségek.

Mindenesetre, egyenlőre csak tervezgetek, nem szeretném, ha idő előtt új gépet kellene beszereznem, csak mert nem bírom megállni, hogy a mostanit javítgatni akarom.