Hála a Digi új üzletpolitikájának, megérkezett az ajtómig a gigabites Zinternet. A lényeg annyi, hogy mindenhova ezt kötik be, aki vállalja a különbözetet árban - ami nálam kb 500Ft plusz - havonta így 3100 pénz. Ezért egészen a szobádig elhozzák a kábelt, az optikai modemmel együtt, ami kombinált eszköz, ahogy lenni szokott. Üvegszál be, alhálózat, wifi és ehternet kimenet. A wi-fi egészen pofás, 45-50 Mbitet kiad egyszerű telefonra, fel/le irányban,  egy olyan lakásban, ahol 20 másik erős jel is van.

A kábeles rész már kicsit spórolósabb - nem sebességben - csak portokban. Két kimenet, egy 1000-res és egy 100-as - ami eddig is jött. Szóval ha szét akarom majd dobni, akkor mégis szükség lesz egy jó routerre. Pedig mennyire örültem, hogy megúszom :)

Délelőtt jöttek a szakik, összerakni a dolgot - készültem mindenre, mert a topólógia a lakásban azért annyira nem egyszerű. Eddig az ajtó mellett jött be, küszöb alatt átvezetve, falakon átfúrva a középső szobába, majd onnan minden helyiségbe ethernet kábel. Ez mondjuk elég kényelmes, ha használni akarod, ha piszkálni, akkor már macerásabb :)

Szóval nekiláttak, kezdésnek lebontották a régi hálót - az ajtó kívüli részt, ami az övék, meg a koaxot és így még fúrni sem kellett, mert a kb 3mm vastag optikai szál simán bejött. Utána viszont nem akartam azzal húzni az időt, hogy körbehúzzák a lakáson. Mondtam, h számoljanak pár méter extrát, a többit elrendezem, értek hozzá. Az üvegszál kötést csinálják meg a dobozukból, mert olyan hegesztőm nincs.

Mondjuk nem is lesz, mivel ez nem egy 3000 forintos klimpelő fogó, hanem milliós műszer. :)

Ennek azért örültek, mentek is tovább hamar, miután beüzemelték a modemet és aláírtam a dolgokat. A saját gépig vezető kábelt be is kötöttem, aztán folytattam a melót itthonról - mivel ehhez a művelethez kellett a home office. Kíváncsiságból toltam egy speedtest-et, hogy lássam, mit is bír a cucc. Elsőre 99Mbit jött ki eredménynek, szimmetrikusan. Hmmm, nézzük a másik portot. Itt már meglendült a mérő - egészen 108 Mbit-ig :D Komoly sebesség, ugye? A cím is innen jött :)

Nos igen, ezúttal is a legacy eszközök adják a korlátokat. Amikor a gépem készült, a gigabites hálózat még igencsak kezdetleges volt, nem hogy az internet, de még a helyi hálók is csak elméletben hozták a 100/100-at. Ennek megfelelően a csatlakozó is ilyen, annyit tud, illetve egy picit talán többet. Most is megmutatkozott, hogy a terv, miszerint veszek egy jó routert és előfizetek az akkor még picit drágább gigabitre, totál felesleges lett volna - hiszen elhozom a gépig - aztán itt derül ki, hogy nem bírja használni.

Egyébként érdekes megfigyelni, hogy a nagy sebességű adat forgalmazás már milyen jelentős proci terheléssel jár - arányaiban. Nem is gondolná az ember, csak a speedtesten vettem észre, hogy 25%-ig is felugrott a terhelés. 

Meglátjuk mit lehet ebből még kihozni :)