Úgy alakult, hogy beszereztem magamnak egy új lenovo laptopot. A régiről már leírtam - túl sokszor is - hogy pályafutása végéhez közeledik, sok mindent már nem támogatnak rá, kompromisszumos.

Nos, azért az újjal sem fenékig tejfel :) A win10 meglepően jól muzsikál, csak egy-két drivert kellett kézzel kiegészíteni. Linux fronton viszont egy adag kompromisszum: nem látja a touchpad-et, az fn gomb sem megy. Az általános problémák szerencsére megoldódtak: nvidia szépen működik, boot közben sincs gond, kde-t is sikerült felrakni.

Az a helyzet, hogy a leírások szerint most a másik végletbe csúsztam bele - túl friss a gép :D A szükséges driverek egyszerűen még nem részei a mainline rendszermagnak, még a legfrissebbnek sem - kézzel kernelt forgatni meg nem fogok, a kockaságnak is vannak határai! Azért ez tényleg vicces bizonyos szempontból :) Ha úgy adódik, munkára használható a rendszer, de amíg nem halad előrébb a kernel, addig mindennapi használatra minimum kényelmetlen.

Szóval addig kénytelen vagyok parkoltatni a pingvint, időszakos ellenőrzéssel, mikor tudok rá visszalépni napi használatra.

Update: észrevettem, hogy van némi teljesítmény probléma - egy plasmoid keresés 100%-ot igényelt a prociból. Tekintve, hogy egy i5-8250U darabról van szó 4x2 maggal, ezt furcsáltam. Aztán észrevettem, hogy a kernel csak 1 magot lát. Szóval, várok az 5.x kernelre. Az eddigieket még el lehet viselni, de a parlagon heverő 7 mag már erősen hiányozna...