Nagyjából egy hónapja indult az HBO doku-dráma sorozata, a Csernobil. Az összes kritikus szerint nagyszerű és megrendítő. Eddig négy rész ment adásba az ötből - ez egy minisorozat. Ma mutatta egy kollégám - köszi Norbi! - hogy még egy podcast is indult a sorozattal kapcsolatban, ahol minden egyes részt megbeszélnek a készítővel, szintén kötelező darab: The Chernobyl Podcast | HBO

A sorozat percre, órára bontva vezet végig a katasztrófán és az utána következő történéseken. Nem dokumentumfilmként, hanem ember közeli, drámai szemszögből. A néző valószínűleg jól ismeri a történéseket, ha máshogy nem is, a történelemkönyvekből. Viszont itt nagyon is közel hozzák mindezt. A szereplők drámáján keresztül látjuk, mi is történt, mit tettek vagy éppen nem tettek. Hogyan próbálta a rendszer védeni önmagát és amikor már milliók élete forgott kockán, hogyan áldoztak fel ezreket.

A leghatásosabb részlet pedig szerintem a már-már Hitchcock-szerű érzés: tudod, hogy ott van a gyilkos az ajtó mögött, a szereplő nem látja és bizony meg fog történni. Itt is tudja a néző, hogy a szépen fénylő reaktor az iszonyatos sugárzás miatt néz ki úgy, a hóhullást idéző pernye halálosan sugárzik és az a pár furcsa kő darab, amit a tűzoltók találtak, a halálukat fogja okozni pár napon belül. De a legtöbb szereplő ezzel egyáltalán nincs tisztában, a "jó atom" mítosza visszaüt.

Az első három rész szó szerint lenyűgöző volt. Látni a történéseket közelről és látni a szovjet pártaparátus mai politikát kísértetiesen idéző ténykedését, nagyon erős. A negyedik rész, szerintem kicsit már sokat akar felölelni. Négy hónappal az eset után kezdődik, majd több nagyobb ugrás is van benne, kicsit túl nagy lesz a lépték az előzőekhez képest. Természetesen ez a rész is nagyon jó, a dráma szintén nagyon erősen érezhető, de az előző részek túl magasra tették a mércét.

Ezzel együtt mindenkinek csak ajánlani tudom, sőt, amilyen formában csak lehet kötelezővé tenném a megnézését mindenki számára. Mert egy dolog tudni, hogy az atom veszélyes, a sugárzás veszélyes, voltak már balesetek, bla-bla - mindez nagyon távoli. De amikor személyes közelségből látod, szinte érzed, ahogy a szereplő megég egy darab sugárzó grafittól, majd pedig látod ahogy élve emészti,folyósítja el a sugárbetegség, hihetetlen gyorsan... na azt nem lehet csak úgy átlépni!

Persze nekünk meg Paks 2-t kell építeni, meg atomtemetőt ide a szomszédba - meg a nagy lóf@szt!

HBO Go link: https://hbogo.hu/sorozatok/csernobil/1-evad

podcast youtube link: https://www.youtube.com/results?search_query=chernobyl+podcast