Nem szokásom itt politizálni, direkt találtam ki clickbait címet a cikknek! Nem kell aggódni, semmiféle gyíkemberes-chemtrailes dologra nem fogok kilyukadni :) A kérdés elég egyszerű: miért van az EU és miért van rá szükség? Nos, a válasz egyszerűen a pénz. Bővebben a pénz békés megszerzése.

Kicsit bonyolultabban az, hogy az emberek pénzt akarnak keresni, minél nagyobbak, annál többet. Ha elég erősek hozzá, akkor szóba jöhet a pénz megszerzésének az a módszere, hogy leütöm a szomszédot és elveszem ami az övé - ez már az ősember ideje óta működik. Ha egy kicsit belelapozunk a történelemkönyvekbe, akkor látható, hogy az elmúlt, nagyjából 2500 évben Európában ez volt a rendszeres program. Alig találni olyan évet, amikor a népcsoportok nem estek egymásnak, egyre nagyobb erővel.

A legutóbbi igazán jól sikerült buli után - II-ik vh. - arra jutottak, hogy túl sok lett a jóból. A háború túl nagy lett, nem lehetett rajta ésszerű profitot realizálni, mert túl nagy volt a járulékos kár. Azért mondtam ésszerűt, mert néhány fegyvergyártó és kapcsolódó érdekelt nagyon biztosan jól megszedhette magát, de általánosságban negatív volt a mérleg.

Ezért aztán más módszerre váltottak: össze kell állni és gazdasági, üzleti úton kell a pénzt kiszedni egymásból, vagy a többi szomszédból. Ezt először a mag államok tették meg, majd bevették a játékba a peremterületek államait is, hiszen kellett az olcsó munkaerő és a piac. Természetesen adtak engedményeket az újaknak, pici hozzáférést a nagy pénzes bödönhöz, de közben kértek is. Az üzlet és a politika mindig így működik, a nagyobb állam érvényesíti az akaratát a kisebben - csak az eszköz változik. Ami azt illeti, részemről jobban örülök neki, hogy a német nagyvállalatok helyett nem német páncélosok érvényesítik az érdekeiket - kevésbé fájdalmas - és ha úgy adódik, akár én is kihasználhatom azt a piacot, amihez békés módon hozzáférek.

Tökéletes megoldás? Messze nem az! Nagyon lassú, bürokratikus és végső soron nem egy népjóléti intézmény! A célja mindössze annyi, hogy megőrizze a békét a kontinensen és közben lehessen pénzt is termelni. Viszont működik a maga módján és pont ezért válik versenytárssá, céltáblává is a nagyhalak szemében.

Külön-külön a tagállamok gazdasága, ipara, hadereje össze sem mérhető a nagyhatalmakkal - usa, oroszország, kína - azok az idők már elmúltak, a nagy világégésben elkoptak. Viszont egyesítve mindent, nagyon is felveszi, sőt le is körözi ezeket néhány területen és ez az érintetteknek nem jön jól! Előrebocsájtom, egyik pártján sem állok, mert szerintem mindegyiknek okoz ez fejtörést, legfeljebb a mértéke változó. A legközelebbi ilyen az orosz szomszéd, akinek a közelség okán is sokkal jobb lenne, ha újra egy rakás civakodó államocskával kellene csak bíbelődnie, amiket ha úgy adódik, könnyedén eltaposhat - mint a régi szép időben. A másik két nagy játékosnak egyenlőre sokkal több problémája van egymással. Távolabb is vannak tőlünk, jelentősen nagyobb tétekben is játszanak.

Ez az erő az oka annak, hogy sok helyen lehet találni olyan nagyhatalmi szálat, ami összefügg az EU-kritikus hangokkal. Ezért támogatják az ilyen vezetőket, mint a mieink is az elmúlt harminc évben, mert azzal is lehet gyengíteni az összefogást. De ez minden országban felmerül, elég csak a brexitre gondolni, vagy más szélsőséges irányzatokra, politikusokra - például a legutóbbi osztrák külügyes bukására, amiben elég jól láthatóan az oroszok keze van.

Összefoglalva az eu nem a legjobb megoldás, de jelenleg a legkevésbé rossz, mert láthatunk elég példát csak az elmúlt évszázadból, mi lehet az alternatíva. Ez nem azt jelenti, hogy bele kell nyugodni abba, amilyen, hanem azt, hogy konstruktívan kell vele foglalkozni. Túl kell lépni a south parkból ismert "elveszikamunkát!!" frázison és akkor van esély arra, hogy hosszú ideig a törikönyvek lapjain marad a még rosszabb megoldás.

Aki eddig elolvasta, megérdemel egy szuper videót minderről: Megéri az EU, vagy vessünk véget neki?