Egy korábban elkezdett bejegyzést akartam folytatni ma délután, de a technika erőst közbeszólt.

Van egy külső merevlemezem, amire azokat az anyagokat mentem ki, amiket sajnálnék, ha elvesznének. Régi fényképek, aikidós felvételek, játékok, e-könyvek, hasonlók. Mivel egy ideje már nem mentettem, ezért gondoltam, gyorsan kimásolom a fontos dolgokat, aztán megyek tovább a napban. Aha, ahogy azt móricka elképzeli.

Update: az adatok lementése 99%ban sikerült, viszont a nagyszerű win 10 még mindig hülyét kap a lemeztől. Megfagy mindenféle program, aminek köze lehet hozzá. Kezdve a totalcommandertől egészen az eszközkezelőig...

Először indítva a másolást szépen haladt, majd megakadt úgy 90%-nál. Pár perce már álldogált, amikor felfigyeltem egy nagyon halk, de állandó kattogásra - a külső lemezből!! Kezdett leverni a víz. Rendben, akkor folyamat leállít, kezdjük elölről, nézzünk diagnosztikákat, mi a helyzet. És a windoz itt keresztbe állt. Olyan I/O errorokat és rendszerakadást produkált, amit még nem láttam - remek lehet a kernel...

Okké, őrizzük meg a pánikot, csak 18 évnyi fotó és videóanyag van a lemezen, egy része pótolhatatlan, végülis mi baj lehet. Lássuk mit tud a pingvin, hátha. Nos, a helyzet biztató, olvasni tudok a lemezről, még ha lassan is. Kimentem azt ami pótolhatatlan és keresek rá egy tartalék helyet. Hogy a franc enné meg, egyszerűen nem lehet az ember adatait biztonságban tudni.

Sajnos a több ezer évig garantált, lézeres, 3D adatrögzítő technológia még csak a laborokban működik, a hagyományos optikai korongos mentés meg egy vicc. Felhőbe olyat nem rakok, ami ennyire személyes, mert bármikor előfordulhat olyan helyzet, hogy csak nagyon nehezen hajlandóak nekem visszaadni. Több száz gigabyte anyagról beszélünk, ezt már nem két forintért tárolja nekem senki - és bizony Petrényi Józsi kálváriájából láttam milyen, ha a szolgáltató egy méretes lószerszámot akar rajtad használni.

Az elérhető - hehe - megoldás, ami elég biztonságos, egy NAS lenne, de ott az elérhető árat eléggé idézőjelben kell érteni. Egy legalább két lemezes Synology 60k HUF, plusz a két lemez, mondjuk 2x2Tb, az 40 legalább, szóval alsó hangon egy százast ki kellene csengetnem a dologért. Hátőőő, jah.

Remélem, hogy legalább addig kitart a kicsike, amíg lementem a fontos dolgokat...