A youtube-on találtam egy csatornát, ami felvetett bennem egy kérdést, most ezt fejtem ki: Bella Girl Magazin - Keresztény Vlog

Előrebocsájtom, a vallásokkal kapcsolatban a véleményem lényege a következő, bármilyen vallásról is beszélünk: A vallás, olyan mint a pénisz Azaz tök jó, ha neked van és az is, ha erre büszke vagy. Viszont az már nem helyes, ha nyilvánosan lóbálod mások arcába, különösen, ha gyerekekről van szó!

Minél többször merül fel a téma - a vallás - a végére mindig ugyanaz az eredmény: a vallás egyrészt jó is lehet, mert azok, amiket tanít - ha minden pozitív utasítást tényleg betartana valaki - akkor egy nagyon békés, kellemes világot eredményezne. Oké, legtöbbször ez akkor érvényes, ha csak az az egy adott vallás létezne amit vizsgálunk, de azért még az iszlám is sokkal békésebb a korán szerint, mint ahogy a gyakorlati interpretációja történik.

Mert mi is egy vallás tulajdonképpen? Szerintem egy freudi szülőkép továbbvitele. A gyereknek az életében a kezdetektől fogva jelen vannak olyan figurák, akik megszabják neki, mit tehet és mit nem, irányítják és vigyáznak rá - nem hagyják hogy kinyírja magát, például a konnektorba villa dugdosásával - jó esetben. Ha alaposan megnézzük, akkor a vallásokban szereplő istenkép is egy ehhez nagyon hasonló figura, akinek vannak szabályai, jutalmat vagy büntetést belengetve.

Azonban a gyerek szülő-kapcsolat, az utód túlélésére való törekvés biológiai szükséglet, évmilliók óta megvan a főemlősökben - ahol nincs, vagy nem sikerült, velük már nem találkozunk. Az ember azonban társas lény, számosságát tekintve nagyon is az. Pont emiatt verseng az erőforrásokért és ha ez nincs korlátok közé szorítva, akkor elég durva dolgok történhetnek - mondhatni elállatiasodnak a dolgok. Mint minden emlős csoport esetén, az embereknél is természetes, hogy vannak vezető szerepre törekvő egyedek. Erre egyrészt szükség van, mert a kooperáció elengedhetetlen - hiszen az ember az élővilágban önmagában elég kevés eséllyel indul a túlélésért. Se karom, se vastag bőr, se gyors futási képesség. Viszont van a csoport, a nagyobb agykapacitás, ami a csoporttal való alapvető működésre, kommunikációra már elég - és pár százezer év alatt itt is vagyunk a jelenben.

Szóval szükség van egy vezetőre, aki irányítja a dolgokat, de ez csak egy bizonyos létszámig működik. Nem emlékszem már a pontos számra, de olvastam egy kutatásról, ami szerint nagyjából 150 körül van azoknak a száma, akikkel életképes szociális kapcsolatot tud a mai ember fenntartani - nem a facebook/insta/lófasz követőkre gondolok, hanem akikkel érdemben tudsz kapcsolatot tartani, beszélgetni. Ez a szám nagyobb lehet, ha csak irányításról beszélünk, de annak elég konkrét körülményei kell hogy legyenek és elég közvetett is a dolog. Hiszen már az ókori hadseregek is több ezer fős alakulatokkal léteztek, nem? De azt is meg kell nézni, hogy a római példát ismerve, ezek gyakorlatilag csoportok csoportjai voltak, amik a legalsó szinten tíz ember körüli szintre mentek le - ahogy a mai hadseregek esetén is. De a mindennapi életben ezt nem igazán lehet megvalósítani, ha csak nem egy katonai társadalomról beszélünk - pl spárta.

Felmerült tehát az igény, hogy egy jó nagy kupac embert kell irányítani, terelni, szabályozni, viselkedés mintát adni nekik. Emberi léptékben ez szinte lehetetlen volt. Viszont ha kihasználjuk az ősember óra jelenlevő misztikum iránti fogékonyságot, akkor máris könnyebb dolgunk van - az ősember idejétől kezdve próbálták megmagyarázni a világot, amiből szinte semmit nem értettek, így szinte mindenben szellemeket, misztikus dolgokat képzeltek bele. Bár a dolog nem sokat változott, a konnektorban lévő áramot is kevesen tudnák elmagyarázni, ezt a technikát ami most írom, vagy te olvasod az agymenésemet még sokkal kevesebben.

Tehát azt kellett csinálni, hogy ezt a két dolgot összekötik és azt mondják: van egy - vagy több -  nagy szakállas bácsi/nemszakállas néni - az égben, aki segbberúg, ha nem teszed azt, amit mi mondunk neked és ezt ő mondta nekünk, hogy így legyen. És ez elég jól bevált. Azzal együtt persze, hogy az embereknek néha tényleg jól jött az útmutatás, ezek a vallási körök felhalmoztak hasznos tudást is. Az is igaz, hogy ezt nem lehetett akkoriban megmagyarázni - az egyszerű embereknek pláne nem - így kénytelenek voltak varázslatos szabályokat alkotni.

Például mind a közel-keleten és szubtrópusi régiókban kialakult és fennmaradt vallásokban alap tétel, hogy nem fogyasztunk nagytestű állatot. Miért? Hát azért, mert azon a hőmérsékleten megfelelő higiénia és hűtés nélkül nagyon gyorsan beledöglesz az elkapható fertőzésekbe, ételmérgezésbe. Van persze kivétel, amikor egyszerre elfogyna az egész disznó, de az elég ritka dolog és a maradékba másnap ugyanúgy megdöglesz. Indiában ugyanez a dolog a tehénnel - akár egy tonna hús, azok között a körülmények között? Egy egész falut kiirtana egy pár napos steak buli. Egyél kicsi állatot, csirkét, libát - az elfogy.

De ezt nem lehet csak úgy mondani, hogy te Ali/Jákob, ezt így ne csináld, mert megdöglesz. Ali ugyanúgy fog reagálni, mint ma egy akár intelligensebbnek tartott ember is: elmész te az anyádba, nekem ne mond meg, hogy mit ehetek! Majd a családjával együtt megförmed. Ez nem jó biznisz, ha szeretnéd, hogy a közösség létszáma megmaradjon - ami pedig elég fontos  dolog volt az életben maradáshoz. Ma már persze ez kicsit másképp fest - a létszám dolog - de ez egy másik bejegyzés lesz. Szóval akkor foglaljuk bele a mágikus könyvünkbe és mondjuk azt, hogy a nagy szakállas bácsi seggbekukit küld, ha ezt eszel. Ez már azért elég jó visszatartó erő a legtöbb esetben, mert ha még túl is éli, a közösség felelősségre vonhatja a szent törvények megsértése miatt. Ehhez hasonló - az akkori körülményekhez nézve! - hasznos dolgok egész sora került bele a varázskönyvekbe: az iszlámban a kötelező kézmosás ima előtt - mert amúgy minek az, a hinduizmusban az, hogy jobb kézzel eszel, mert a ballal a segged törlöd - végülis ebben is van logika, mert szappan az nem nagyon volt - és hasonló dolgok.

Aztán persze ott vannak más szabályok is, például a házasságig tartandó szüzesség, persze csak a nők részéről - egyébként egy ilyen videó után találtam meg a csatornát, miket fel nem dob a youtube. Akkoriban nem volt más garancia arra, hogy a férfi biztosan tudja, a saját gyerekét neveli fel. Azt már ne részletezzük, hogy azért ezt bőven ki lehetett játszani, a szabály az szabály. Azt is megemlíthetjük, hogy a csoportlétszám szempontjából lett tiltólistás a homoszexualitás és a maszturbálás is - hiszen abból nincs kölök, a szexuális késztetés mégis levezetődik, a csoport létszám meg azért erősen fogy minden nap.

A probléma csak ott van, hogy már nagyon nem úgy élünk, mint kétezer éve - legalábbis az elmúlt ötven-száz évben egyre kevésbé. A házasság már nem csak üzleti és anyagi dolog, hanem az emberek saját döntése és bizony akkor olyat párt kell találnod, akivel 40-50 évig összepasszolsz mindenhogy - nem csak intellektuálisan, hanem az ágyban is. Hiszen ha nem stimmelnek a dolgok, akkor majd keresel mást, de akkor minek is házasodsz meg? Ez megintcsak messzire vezet :)

Egy lépéssel távolabbról nézve a dolgot viszont szerintem az az igazi probléma, hogy az embereknek szüksége van egy jól körülhatárolt szabályrendszerre, erkölcsi útmutatásra is. És ezt a legkönnyebben még mindig a vallásokkal, a vallásokból lehet meríteni, mert fejben nem fejlődtünk pár ezer év alatt sem túl sokat. A gond az, hogy ezek az útmutatások részben már elavultak és rugalmatlanok, ezért ha ragaszkodik hozzájuk az ember foggal-körömmel, akkor abból lesznek problémai, konfliktusai. Azt most nem fejteném ki, hogy azok, akik még mindig a tömegek irányítására akarják használni - vallásra alapozott, terület és nyersanyagszerző törekvések/háborúk - azoknak ez az egész még mindig ugyanolyan jól jön. Hiszen az egy nagyon jól használható indok még mindig, hogy az mi szakállas bácsik - mi apukánk, mint az oviban - erősebb mint a tiétek és ha ezt nem fogadjátok el, nektek annyi. Közben a vezetők örülnek, mert a nép le van foglalva, lehet rabolni, leigázni másokat - szóval a szokásos.

A megoldás sajnos nem egyszerű, a legtöbb vallás és vezető által erősen ellenjavallott mindenkor - gondolkodni kell baszod! Na ez az, ami kurva nehéz! Önálló, értelmes gondolatokat megfogalmazni, logikusan végigvezetni egy folyamatot és aszerint élni az életet, szervezni a közösségeket. Ha pedig úgy adódik, civilizált és ésszerű körülmények között ütköztetni a kiötlött dolgokat, érvelni, kulturáltan vitázni és ha úgy adódik megváltoztatni az álláspontunkat, amennyiben a másiknak igaza van. Na ez meg aztán még lehetetlenebb ötlet :)

Sokkal egyszerűbb és megbízhatóbb módszer péniszt lóbálni és bunkósbottal lecsapkodni a másikat - főleg ha mégis neki van igaza - mert veszélyt jelenthet a saját pozícióra. Mint mondtam, egyszerűek vagyunk - evolúciós szempontból majmok vagyunk, cipőben - by Szirmai.

Egyéb videók:

Kapcsolódó első 4 perc, a többi jól összeszedettet nem találtam meg.