Megszegem a szabályomat és írok valamiről, ami megragadta az érdeklődésemet és megtetszett. A szabály - vagy minta - az szokott lenni, hogy az eddigi meredek emelkedési görbe letörik, mint a ropi vége. Szóval Fallout, írtam már "párszor" a témáról, a korábbi, más részekről is: Fallout Shelter,Fallout 3. Linkeltem videókat a világról, a történetről és arról, hogy ez mennyire megfogott. Egyébként is szeretem a sci-fit, ennek egy külön ága a disztópiákat öleli fel, van közöttük pár nagy kedvencem, például a terminátor széria, amitől már írtam itt...párszor... :D

Szóval a negyedik rész. Miután végigértem a harmadik részen, felfedeztem minden szépet és jót, valamint az emészthető kiegészítőket is feldolgoztam, végre belevágtam a legjobb részbe - időközben kiderült, hogy csak a második, mert sokak szerint a harmadik rész kiegészítője a New Vegas még királyabb. 

Nem fogok direkt spoilerezni, de vissza sem tartok történet infókat, jelenleg amúgy sem tudok sokat, nem az volt a fókusz. A kezdés hatásos, egy kis életkép még a háború előtt, aztán pont az atomcsapás elől bemenekülünk a menedékbe, majd kis közjáték és 210 év után felébredünk, hogy birtokba vegyük a vidéket. Illetve először csak túléljünk, de hamar átcsaphat minecraftba a dolog, mert egy egészen jó építkezés/crafting rendszert is kapunk. A kijelölt kisebb nagyobb területeken majdnem mindent újrahasznosíthatunk és a nyersanyagokból építhetünk magunknak szinte bármit.

Ezen felül farming szimulátor is, mert a településekre embereket lehet hívni, akik kapálgatnak - szó szerint - és termesztik a növényeket, amiket te leszedhetsz és megfőzhetsz kajának,  mindenféle hasznos dolog alapanyagának. Lehetőség van alakítani a páncélzatodat és a fegyvereknek is van vagy 30 féle felpakolható kiegészítője - ezek persze mint alapanyagba kerülnek. Aztán ott van még az "Erőpáncél" ami kinézetre egy robotzsaru és terminátor ötvözése, a korábbi játékokban inkább hátrány volt, mint előny - mostani résznél viszont sokan azt mondják nagyon fog kelleni, meglátjuk. Ja igen, külön elemmel működik, amit elég nehéz beszerezni, szóval jól meg kell gondolni, mikor öltözöl be.

Alapanyagok, ezekből van bőven. Először azt akartam írni, hogy minden szart összeszedsz, szó szerint, de pontosítok, minden szemetet, de tényleg. A használt konzervdoboz az egyik legjobb alumínium forrás - nesze neked riszájklng :D

De ami igazán tetszik, az a környezet és bár ilyet ritkán mondok egy játéknál, de a látvány. Színes, nem túl színes, de színes ahol lehet és kell. Hogy ez miért ekkora dolog? Anno az előző rész kapcsán szerintem írtam róla, hogy ott minden szürke/barna/fekete és az hatásos a apokaliptikus Washingtonban. De 30-40 óra után már egyszerűen agyzsibbasztó és minden kis színes dologra éhezik az ember szeme - ezt nem gondoltam volna.

Szóval ez végre színes és életszerűbb, el lehet veszni benne. Még mindig tele van a szériára jellemző fekete humorral és kicsavart dolgokkal, amiket simán elhiszel: például hogy egy nagyvállalat piacra dob egy sugárzó - szó szerint - új italt, mert vannak pozitív hatásai, az a pár halott a több ezres teszt közönségből meg ugyan kit érdekel, nincs fogyasztóvédelem. Vagy hogy a gyerekek atomháborús társasjátékkal játszanak, mert a hidegháború hangulata ilyen módon érvényesül.

De nem is sorolom tovább, próbáljátok ki, legalább valamelyik részt - legyen az akár a mobilos verzió, ahol egy Menedéket(Vault) irányítgatsz, vagy a felülnézetes körökre osztott rpg (Fallout 1-2), az apokalipszis 50 árnyalata (Fallout 3), vagy ez a mini-minecraft. A Fallout76-ot messze kerüljétek el, nagy-nagy blama.