Vagy ahogy talán többen ismerik a jelenet: ez a konsztrakt! - ahogy Morpheus megmutatja Neónak a virtuális világ betöltő részét, miután kihozták a mátrixból. Oké, pici spoiler, de egy 21 éves film esetén már szerintem belefér. És ez az a jelent, amivel kapcsolatban egy elég kocka felfedezést tettem néhány éve, csak akkor nem írtam le. :)

A felismeréshez szükség volt erre a változatra: "The Matrix" (1999) -- 'Construct' Scenes - pontosabban hangsávra, az eredetire. A magyarban nem fordították le, talán nem is tudták, mi a halál az a konsztrakt. Nos, pár évvel ezelőtt, talán pont ezt a filmet hallgattam a háttérben, vagy csak beugrott a jelenet, mikor dolgoztam és talán éppen ezt néztem:

Oké, de mi a franc ez? Kérdezik azok az olvasók, akik nem szakmabeliek. Hát ez kérlek szépen - ahogy magyarul nevezik a szakmában - a konstruktor. Az objektum orientált programozásban a példányosított osztály azon függvénye, ami a létrehozáskor, "betöltéskor" fut meg - ezen keresztül töltheted fel paraméterekkel a példányt.

És ami azt illeti, Morpheus szájába kb ugyanezt adták - belépnek a szép fehér konstruktorba, ahol bármit be tudnak tölteni: "ruhát, felszerelést, fegyvert..." Szóltam, hogy nagyon kocka felfedezés lesz, de ez egy tipikusan Mátrixhoz illő, szakmai poén :D

Egyébként, a második részben, amikor Trinity feltöri az elektromosművek számítógépes rendszerét, az egy valódi hackelés: igazi program, igazi hibát használ ki egy igazi hacker eszközzel/módszerrel - ami akkoriban tényleg működött. Szóval ennyire figyeltek arra, hogy a kockáknak easter egg-eket rejtsenek el a filmben :D