A természet mindig utat tör magának - ahogy mondta Ian Malcolm, a Jurassic Park című híres gyíkos mesében :)

Egy kis helyzetleírás, akit nem érdekel ugorja, most mindenhol ez van, de pár év múlva ezt olvasva, nem árt, ha gyorsan képbe tudsz kerülni.

Jelenleg azt tudom mondani, h nagyjából pánik van. Oké, az itt még nincs, de ahol előttünk járnak a vírus terjesztésében - például az olaszoknál - a napi 600+ halott az eredmény, de lassan lesz 700+ is. Azért ezt már nem lehet csak úgy félvállról venni ugye? Elvileg nem, de attól még az emberek mászkálnak, vagy éppen házibuliznak, még itthon is. Arra most nem térek ki, hogy az usában a tavaszi bulikat megtartják, mert yolo, vagy hogy Dél-Amerikában tömegelnek az emberek. Mondjuk pont ott van olyan is, ahol a rendőrök, szinte a kádári időket idézve, szép nagy husángokkal ütik azt, akit kint találnak az utcán, nyomós ok nélkül. A kínaiaktól viszont már a párt győzedelmes hírei jönnek: náluk már minden megoldva, köszönjétek meg. Mit? Hogy a kezdeti faszkodással ránk szabadítottátok, mert az első hónapokban inkább eltettétek láb alól azokat, akik figyelmeztetni akartak mindenkit? Hát nyasgem...

De amiről akartam írni, az máshogy kapcsolódik a betegséghez. Az emberiség eljutott oda, hogy a fejlett, de még sokszor a fejlődő országokban is, egy átlag, régebben milliós tarolást végző betegségnek nincs sok esélye. Bár az oltásellenesség miatt vannak visszacsúszások, de azért manapság már nincs pestis, himlő, kolera és hasonló finomság terítéken. Igen, ezek még megvannak - a himlő már csak vegyifegyver laborokban...hurrá - és van ahol okoznak is gondot, de elmondhatjuk, hogy legrosszabb esetben is pár száz, esetleg ezer eset után kifullad. Még az ebola is, ami azért igen hatékonyan irtja az embert - 80%+, megmaradt afrikában. Igen, ehhez kellett az, hogy ott helyben tényleg mindent megtegyenek, mindenkit aki érintett be kell zárni, stb. Igen, azokon a területeken a polgárháborúk adnak nagyobb löketeket a dolognak. De még mindig kordában van tartva, sőt már gyógymód is kísérleti fázisban van.

A legtöbb betegség oltásokkal és higiéniával már megfékezhető, legalábbis nehezíthető a dolga. A nagy klasszikusok pedig igencsak gyorsak és látványosak is. Pár nap alatt az alanyon már igen könnyen felfedezhetőek a külső jelek, de legtöbbször az állapota is segít - elég gyorsan halni készül: fekélyek, hatalmas nyirokmirigyek, kék szín+hihetetlen fosás - lehet válogatni, de elrejteni nem igazán.

És erre itt van nekünk egy covid-19. Elsőre nem tűnik veszélyesnek, sőt, elsőre nem tűnik semminek, nagyjából két hétig. És pont ez az egyik kulcs! A legtöbb vírus nagyon könnyen fertőz - egyszerű kis szerkezetek, a levegőben, tárgyakon simán "átugrál" a gazdák között. Nem szó szerint, átköhögöd, az hatékonyabb - hiszen amikor beszélsz, a másik ember felé fordulsz. Szóval a a kis szemétládának van egy nagyon hatékony és teljesen észrevehetetlen terjedési módja.

Az a helyzet, hogy mivel fejlődünk és az egészségügyünk is fejlődik, jön a nehezebb szint. A természet így működik, ha valaminek nem kedvez az életkörülmény, addig megy a verseny, amíg lesz befutó. Lásd az antibiotikum rezisztenciát, lassan letellik a kényelmes száz év és ugyanott leszünk, mint anno - egy egyszerű bakteriális fertőzésben simán elpatkolsz - mert a természet adaptálódott.

Konteó terület!!Azt a kérdést nyitottan hagyom, hogy ebben vajon egy hadászati víruslabor mennyire segíthetett bele. Ha igen, ott is arra juthattak, hogy ennél feltűnőbb, gyorsabban ható vírust egyszerűen túl hamar lefüleltünk volna. Az már tényleg konteó, hogy ezt ki engedhette el, mert jelenleg mindenki szívja a dolgot és nem csak a napi több ezer halálesetet. A gazdaság behúzta a kéziféket, vége a tíz bő évnek - legalábbis itt nyugaton. Ahogy lehet hallani, kínában vége a dolognak, felpörögnek. Egy két város ráment a dologra, de ha hadviselésről van szó ennél több embert is oda szoktak dobni. Nem tudok most hirtelen forrást találni, de azt hiszem valami magasrangú kínai tábornok mondott egyszer olyasmit, hogy nekik egy atomháború esetén pár száz millió ember elvesztése is "beleférhet", hiszen lassan másfél milliárdnyian vannak - míg a legtöbb ellenfelüknek annyi az össz népessége. Igen, persze, ez azért erősen arcoskodás, de ehhez képest egy pár milliós város egy része már nem is olyan meredek. Oké, ez csak tényleg konteó, kéretik nem komolyan venni, nem hangulatkeltés :)