A legutóbbi bejegyzésben azt mutattam meg, hogy beszereztem és beszereltem a gigabites switchet és ezzel gigabiten mennek az adatok a lakásban. Az asztali gépeknek ez tetszik is: az enyém ugyanúgy használja mint eddig, a másik asztali ugyan csak részben tudja kihasználni, de hasít. Amire kíváncsi voltam, az a kártyaPC. Naponta nézegettem a grafikont, tesztelgettem, mozgattam videóanyagokat, hogy a nagyobb terhelést is lássam.

Összességében két fő tapasztalatot gyűjtöttem eddig, az utóbbit csak nemrégen.

A kis szobából átköltöztetve a nappaliba, megnőtt az alap hőmérséklet. Átlagosan 5°C a növekmény. Ennek lehet az oka a rosszabb szellőzés, de az is, hogy ebben a szobában mindig van valaki napközben. Az emberi test is ad le hőt, nem is keveset, amikor teremfűtést/hűtést méreteztünk anno, ezekkel számolgattunk eleget.

A másik, ami most vettem észre, hogy megnőtt az áramfelvétel, egy egészen kicsit. A teljes fogyasztás nyugalomban 2,4 W-ról 2,7 W-ra emelkedett, az áramfelvétel 470mA-ről 540mA-re. A tápfeszültség maradt elég stabilan 5V környékén, ezrelékes hibahatárral. A processzor órajel és terhelés nem változott, amikor igen, az mondjuk erősen - a gigabites hálón történő adatmozgatás kicsavar mindent a két magból.

Akkor viszont, ha nincs plusz látható terhelés, mi okozza a megemelkedett áramfelvételt? Itt oda-vissza hatás lehet szerintem. A gyorsabb net nagyobb teljesítményt igényel, de ez nem látszik a processzor terhelésben, ahhoz túl nagy a méréshatár. Emiatt nagyobb az állandó fogyasztás. Vagy fordítva lenne? Rosszabb szellőzés, nagyobb hőmérsékletű eszköz -> nagyobb ellenállás és ezért vesz fel több áramot? Nem jó válasz! A fémek általában a hidegvezetők közé tartoznak, azaz ha melegíted őket, akkor nő az ellenállás - ha pedig nő az ellenállás, ugyanolyan feszültség mellett csökken az átfolyó áram.

Mi az amit a mérések alapján tudunk? A feszültség állandó: 5V. A hőmérséklet nőtt 305°K-ről 310°K-re. Az áramfelvétel megnőtt 500mA-ről, 550mA-re. Azaz amíg az első állapotban 5V / 0,5A = 10Ω, a másodikban 5V / 0,55A = 9.09Ω  Ebből pedig az következik, hogy a kártyaPC melegellenálásként működik: csökkent az ellenállása 5 °C emelkedés után, 0,9Ω-ot.

Ebből is látszik, milyen régen másztam bele az elektronika témakörébe, de manapság nagyon könnyen elő lehet kapni a jegyzeteket és utánanézni az alapoknak :) Íme egy példa arra, manapság milyen könnyen találsz ismeretet, ha akarsz: Ellenállások hőmérsékletfüggése

Ja igen, protip: nem biztos, hogy be akarod írni a keresőbe, hogy "melegvezetők" vagy "melegellenállás"  semmi homofóbia, de én szóltam :) Ez olyan, mint hogy nem írod be következmények nélkül a keresődbe a "Répa és a néni" szókapcsolatot sem, mert a google mindent megjegyez :D

Szerk: Erősen fontolgatom, hogy tárhelyszolgáltatót váltok. Azt leszámítva, hogy már túl drága, megint belefutottam abba, hogy egyszerűen elveszik alólam a teljesítményt, drasztikusan - egy tetves mentés nem fut meg. Lehet, hogy holnap költözés?