A reggeli rádió adta meg az alaphangot, amikor a táborozásról megkérdezett szakértő szól egy érdekeset: "Az általános nyelvi, művészeti és sport táborok mellett a gyerekek(!!) akár rúdtánc-táborba is mehetnek, esetleg a mostanában elkapott katonai, túlélő táborokba is".

Na itt álljunk meg egy szóra! Mi a f#sz? Még a katonai tábort "értem", az már elég régi hagyomány, hogy az életre nevelés címszava alatt törjük be egy kicsit a leendő polgárokat, hátha később még jól jönnek az ifjú gárdisták/úttörők/cserkészek. De hogy egy tizenpár éves kislányt elküldeni egy táborba, ahol rúdtáncolni tanulna - mindig azt hiszem, már nem lehet fokozni, de mégis. Bár lehet, hogy ez összefüggene a nemzeti népesség növelő törekvéssel - így már érthető.

A másik részletbe tegnap futottam bele, egy cikkbe, ami egy rázósabb témát is megemlít: TikTok gyerek- és felnőtt szemmel Két része van, az egyik a gyerekek oldalát, a másik a szülőkét nézi meg. Magam részéről az elsőnek már nem vagyok célcsoportja, a másodiknak még nem, de azért érdemes belegondolni.

Szóval a téma az volt, hogy mekkora kockázatot rejthet magában az, hogy a gyerekek használják ezeket az appokat. (Korábban a snapchat volt, de majd lesz más) Még pedig azért, mert mit sem sejtve, gyanútlanul töltögetik fel magukról a tartalmakat - miközben a másik oldalon abszolút nem lehet tudni, ki csorgatja rá a nyálát. Nem ritka, hogy külön kihívásokat/challange-ket találnak ki, aminek a lényege az, hogy minél kihívóbban, szexisebben táncoljanak vagy mozogjanak - likeokért cserébe. Már több botrány is volt a dologból, de a működés miatt nem tartós a kizárása senkinek - a pedomaci mindig visszatalál.

Emlékszem, még pár éve jutott eszembe a téma, amikor egy ismerős mesélte, hogy a lánya snapchatre tölt fel dolgokat. Eléggé megijesztettem azzal, hogy felvetettem neki ezt megközelítést. Nem lehet tudni, ki kukkolja a kislányodat a telefonján keresztül, az ő teljes lelkesedésével - miközben a legtöbb szülő azt sem tudja, eszik-e vagy isszák ezt a tik-takkot.