A héten kerítettem időt az itthoni géppark átnézésére, frissítések, ilyesmik. Kijött az Ubiuntu 20.04.1 például, ami már lehetőséget adhat arra, hogy stabilan használjam - munkára például. Valamint a win 10 is macerál, hogy "frissítsé mán", van 2004 ebből is.

Azért nem eszik azt olyan forrón..

Elsőnek a pingvint tettem próbára, semmi vadulás, mégis munkára használt rendszer, szóval csak ésszel. Elsőnek próbáljuk ki a frissebb kernelt - jelenleg 4.18-on stabil - mert amikor a gépet belaktam másfél éve, nem volt egy könnyű menet. Nem látott cpu-magokat, fn gombokat és hasonló szépségek. Elindítottam az 5.3-as kernelt és nem kellett csalódnom: a rendszer nem szuperált túlzottan - a régi gondok előjöttek, valószínűleg a vga drivert is frissíteni kellene stb.. Így amíg nem elkerülhetetlen, maradunk stabilak. Oké, a 20-as uborkával az 5.4-es kernel jött, ami megint hosszútávú,  azzal majd újrapróbálom, ha eljön az ideje.

Na de nézzük a 10-est. Ajvé, "édesfaszom" valamint "bánatosistenvalaga"... Felrakosgatja a szükségesnek ítélt kisebb dolgokat, .Net patch, ilyenek. Aztán feldobja, hogy akkor 2004 letölt/telepít. Szépen el is indítom, hegesztget egy darabig, újraindít ééés fekete képernyő! Nem hibajelzés, vagy infó, csak indítás után sötétség - végülis ez is egy ilyen.

Akkor barátunk a gugli majd megmondja és igazából itt volt az a pont, amikor nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek. Egy halom találatot adott ki a jelenségre, de még a hivatalos verzióban is nagyjából két használható megoldás volt: valahogy juss el recovery módba és állítsd vissza a rendszert az előzőre, vagy reinstall. Valószínűleg nálad sem stimmel a friss verzió, lehet hogy videókártya driver gond, sorry, ez van, majd javítják.

És itt a nagy különbség! Ha körülnézel a linux portálokon, ott elég jól lehet követni, hogy próbálnak tesztelni, fejleszteni, javítani és kiadni az újabb, jobb kerneleket és egyéb dolgokat - de nem ütnek, hogy csak azért is használd. Feltárják a hibalehetőséget, informálódhatsz. De leginkább igyekeznek tesztelni, ahogy egy nonprofit csapattól ez telik.

De a Microsoft? Az egy bazinagy multi, ami megtehette azt, hogy évekkel ezelőtt a tesztelőcsapat 80%-át elküldte, mondván csak viszik a pénzt. Elég, ha a terméket kicsit átnyomkodják, majd a felhasználók "tesztelik". Ha túl sokat panaszkodnak valamilyen hiba miatt, akkor majd talán javítják. És mivel egy szájbatekert multiról van szó, ami teljesen monopol helyzetben van, senki nem tud velük semmit kezdeni! A Win 10-be belerakják az erőltetett, majdnem lekapcsolhatatlan frissítést, ami lehet hogy simán kicsinálja a gépet, elvesznek az adataid, vagy egyszerűen nem tudsz dolgozni.

Nagyon fel tud húzni ez a hozzáállás, de leginkább az, hogy ezzel nem tudsz sokat kezdeni, mert vannak olyan területek, ahol nem lehet őket kikerülni.

Ennél már csak az almás cég a meredekebb: nyilvánosan és hivatalosan bejelentik, hogy az évenként kiadott szoftverrel direkt lassítják a tavaly vett eszközöket, ezzel is vásárlásra ösztönözve a vevőket, minden évben. És a legelképesztőbb az, hogy még senki nem gyújtotta rájuk a székházukat, nem moccant lefelé a presztizsük sem - senkit nem zavar a dolog.

Csak engem...