SouthPark S08E06 | Elveszik a munkát - bár ez a bejátszás inkább a robot-kamionokra reflektálna, de a lényeg ugyanaz :)

Hogyan lehet mérni egy civilizáció fejlődését? Például azzal, milyen technikai szinten jár. A fejlődésnek viszont ára van - a teremtő rombolás. A mezőgazdaság egy olyan ágazat, ahol ez már többször is felforgatta a dolgokat. Most éppen egy újabb felforgatás küszöbén állunk. Olyan eszközök, gépek veszik át/el az emberek szerepét és munkáját, ami eddig csak mese volt.

Gondoljunk csak bele: már száz évvel ezelőtt is, a fejlett országokban a kézi és állati erejű földművelést belsőégésű motorral hajtott erőgépek kezdték leváltani. Ma, egy fejlett, modern és nagy hatékonysággal termelő farmon nem meglepő, ha a munkagépek légkondicionált kabinjában a kezelő csak felügyeli, ahogy a traktor gps-t használva méterre pontosan végzi a dolgát. Az egész gazdaságot átszövő és a területet adatokból jól ismerő szoftverrel az öntözést és a vegyszerezést is pontosan lehet adagolni - automatikusan. Látható, melyik részre kell több, mire kevesebb, vagy a vetés/aratás idején hogyan mozoghatnak a gépek az optimális útvonalakon.

Nem, ez nem sci-fi! Nem olcsó mulatság, de ilyen farmok már tömegével üzemelnek és tették nagyrészt feleslegessé az emberi és állati izomerőt. Egyenlőre az emberre még pilótaként szükség van, de már vannak szántó/vető "drónok" is - nem repülnek, a de a kombájnon sem ül fent senki. A javítás pedig már szintén kikerülhet az ember közvetlen kezéből, hiszen az ilyen bonyolult gépek szereléséhez magasan képzett szakemberek kellenek - nem elég Jancsi bácsi a kalapáccsal a Téeszben.

Eddig a változás csak kis mértékben érintette a finommechanikai mozgást igénylő részmunkákat, de azért már vannak jelei a változásnak. Például: A szüretelő robot

A nyugati országokban, ahol az átlagos bérszint egyébként magas, már régóta probléma, hogy a szüretelésre nem találnak embert, aki elvégezné. Ez részben érhető, hiszen ez jóval alacsonyabb jövedelem, nagyon kemény fizikai munkáért - a helyiek ezért fel sem kelnek a kanapéról. Legjobb példát erre a britek adják. Erre részmegoldás volt eddig a rosszabb gazdasági helyzetű országból jövő vendégmunkás, akinek az alacsonyabb bér is jóval több, mint amit otthon kereshetne - akár ugyanazzal a munkával. Azonban az idei járvány nagyon megnehezítette ezt a megoldást is, hiszen a határzárak és a karantén miatt a munkaerő nem tudott eljutni a szükséges helyre.

Az ilyen és ehhez hasonló események hajtják előre a fent mutatott robotok fejlesztését. Nagyon költséges dolog kifejleszteni és használhatóvá tenni egy ilyen robotot, de ahogy telik az idő, már átbillen a mérleg. Ha nagy tömegben készülnek, sokat használnak belőlük, lemegy az áruk és egyre kifinomultabbak lesznek. A költségek és körülmények pedig egy emberi munkáshoz képest egészen mások. Nincs hagyományos bérköltség, adók, járulékok, biztosítások - (tudom, itt a kelet-balkán környékén ezek egy része fikciós dolog). Nem kérdés a munkaidő, hiszen megfelelően kialakítva éjjel-nappal dolgozhatnak és az időjárás is sokkal kevésbé jelent gondot. Nagyjából hasonló a folyamat, mint a harmadik ipari forradalom - amikortól teljes gyártósorokat automatizálnak és például egy autó összerakásánál az emberi szerepvállalás egyre inkább csak felügyelet és még néhány olyan művelet, amire egyelőre túl költséges robotot használni - egyelőre!

Voltaképpen ez a negyedik ipari forradalom, ami a mezőgazdaságot, az alacsony szintű munkásokat érintheti úgy, mint a gyárban dolgozó társaikat az elmúlt ötven év.

Végezetül annyit hozzátennék, hogy igen, ez nem fog mindenhol csak úgy bekövetkezni, mindig is lesznek olyan országok, ahol olcsóbb lesz a parasztot éhbérért kihajtani dolgozni. De azt nem szabad elfelejteni, hogy ha van rá lehetősége, az a paraszt is inkább elmegy máshova. Csak ezúttal nem lesz máshol és ez elég nagy feszültségeket okozhat. A másik dolog pedig az ár és a hatékonyság. Egy darabig tud versenyezni a két forma, de a hosszútávú előny a gépesítés oldalán van - mint minden esetben. Sokáig tartott, de ha van rá pénz, ma bárhol inkább használnak egy traktort, mint egy ökrös ekét. Ennek a kifutása is lassú lesz, mert a teremtő rombolás a szereplőknek sokszor teljesen új helyzetet teremt és kénytelenek alkalmazkodni - vagy végtelenül lemaradnak.

El lehet lébecolni a balkáni régiókban az eu-tól lenyúlt támogatásokkal, a haveroknak kiosztott nagybirtokokon egy darabig, amíg kedvező a politika. De ha felcsapunk egy történelemkönyvet, látható, hogy a politika változékony dolog. Lehet, hogy kell pár évtized, de változik. És az is lehet, hogy nem jobb irányba, de a technika mindig beférkőzik valahogy.