Már az év elején több igazi szakértő hangsúlyozta, hogy több hullámra kell számítani. Nem okoskodás, vagy félelemkeltés - egyszerűen csak elővették az elmúlt száz év nagyobb pandémiáinak a statisztikáit és leolvasták őket. A leggyakrabban felhozott példa a spanyolnátha. Elég sok adatot lehet találni az esetekről, sok országból és ezek mind egybevágnak - szóval valószínűleg hihetőek.

Nemrég a helyi, városi történelemmel foglalkozó portálon hoztak elő nagyjából száz évvel ezelőtti cikkeket a témából. Bárki visszakeresheti, nagyon tanulságos, kicsit mulattató és szomorú. Az emberek akkor is ugyanígy álltak a dolgokhoz, tagadták, azután letarolt mindent, engedett a fertőzés, majd visszajött. Közben az emberek egy darabig fegyelmezettek voltak, aztán jöttek az akkori "maszktagadók" és a betegséget kétségbe vonók. Amibe akkor is belehaltak páran közülük is.

Még hirdetéseket is találni - sőt felhívásokat - a bor fogyasztással és a borászatokkal kapcsolatban: úgy gondolták, a bor fogyasztás segít a gyógyulásban. Ezért mind a fogyasztást ösztönözték, mind pedig a környékbeli pincészetektől kértek felajánlásokat, mert nem volt elegendő a készlet a városi kórházban! Nem kamu! Pécsi Újság, 1920 körül - de országosan található ilyen :)

A napokban elkezdett sorjázni a hírekben, hogy itt a koronázás második hulláma. Egészen időben sikerült a dolog - a környező országokban már nagyjából egy hónapja látható, hogy ott van. Csak annyi a különbség, hogy nálunk a tesztelés akadályozása volt eddig a kedvenc intézkedésük - a sok össze-vissza hozott, értelmetlen kapkodás mellett.

Trump megmondta a tutit 1-2 hónapja: utasítja a tudósokat, teszteljenek kevesebbet, akkor kisebbek lesznek a számok. Utána pedig majd összehugyozta magát az összes szakértője, sajtósa, hogy biztosítson mindenkit: az elnök úr csak viccelt, nem elmebeteg.

Vissza az itthonira, a legtöbb szomszéd országban kicsit máshogy állnak a dologhoz, mint általában. Például a tesztelés ingyenes és kötelező - annyit végeznek, amennyit csak lehet. Itthon viszont helytől függően akár 30 és 90 ezer közötti magyar forintot kell leszurkolni a parasztnak, egyetlen tesztért! Vajon van biznisz a dologban, vagy a tesztelést akarják visszaszorítani? Szerintem mind a kettő lehetséges.

Azt ne felejtsük el, hogy talán június környékén volt egy kis adok-kapok a sajtóban, a teszteléssel kapcsolatban: kijelentették, hogy a kórházak ne tesztelgessenek csak úgy, saját szakállunkra, mert lesz irgumburgum. Ha utólag azt mondják egy tesztről, hogy nem tartják indokoltnak - fentről - akkor ráverik a költséget a kórházra, de még seggbe is rúgják őket.

Ezek az intézkedések teljesen úgy festenek, mint egy kompetens, az emberek érdekeit szem előtt tartó működés, ugye? Bár az is igaz, hogy ha leszűkítjük egy bizonyos csoportra, akkor az ő érdekeiket szem előtt tartják.

Például amikor a héten, szerda környékén kiderült, hogy az egyik bográcsozós összeröffenésükön az egyikük fertőzött volt, hirtelen annyi tesztet kezdtek el végezni magukon és minden családtagon, hogy az országos grafikon majd szétesett. Egyébként magát az esetet is a napi tesztek sokszorosára ugrásából vették észre sokan és amikor utánanéztek, akkor derült ki, hogy bizony a bogrács-party volt a forrás.

Szóval mostanra eljutottunk oda, a nyomás miatt, hogy minden nap több tesztet kell elvégezni, ami együtt jár azzal, hogy több fertőzöttet is találnak. Ha nem csúsztatnak túl nagyot a számokon, akkor látható, hogy a tesztelt/pozitív arány nem emelkedik túl meredeken - egészen egyszerűen ennyien eddig is voltak fertőzöttek, tenni is kellett volna valamit - csak az embereknek tele lett a tökük, így a szigorkodás nem hozott többé népszerűséget.

Még egy érintőleges gondolat, mennyire lehet hinni a kiadott számoknak. Papíron, a törvény betűje szerint, bármilyen (!!) kórházi fertőzési statisztika kötelezően nyilvános. Nem lehet vele vitatkozni, ők írták meg ilyenre. Azonban már évek óta, nagyon sok helyről nem adnak ki semmilyen adatot. Nem a mostani járványra gondolok, hanem az elmúlt évek átlagos működésére. Egy civil szervezet több évig tartó pereskedéssel elérte, hogy hozzanak nyilvánosságra valamit, hiszen még a törvény is kimondja. Erre odatettek egy paprikajancsit, aki a következőt bírta mondani: "A kórházi fertőzések adatait nem hozzuk nyilvánosságra, mert pánikkeltésre adhat okot" - egyébként minden rendben, az egészségügy szárnyal. Kérem haladjanak tovább, nincs itt semmi látnivaló! Akkor vajon most, amikor tényleg jó lenne tudni, vajon mennyire hitelesek az infók?

Nem lesz egyszerű az ősz sem.