Sokat gondolkoztam, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, de szükség van a ventillálásra :) Az előző bejegyzésről egyébként is eszembe jutott a téma. Nemrég egy beszélgetés kapcsán felmerült, hogy ez az egész korona dolog mekkora kamu - a beszélgetőpartnerem szerint! Sorolta az érveket, miszerint például többen hallnak meg influenzában minden évben, abból nincs ilyen nagy felhajtás. 

Amikor visszakérdeztem, hogy elsiklott-e afölött, hogy az elmúlt fél évben milyen korlátozások, karantén, miegymás volt - amíg az influenza teljesen átlagos hétköznapban végzi a dolgát, akkor láthatóan megsértődött. Nekem támadt, azzal a felkiáltással, hogy én félek, imádok parázni, rettegni, kussoljak. Akinek meg kell halni, az meg fog amúgy is.

Egy nagyon nyers - és már személyeskedésbe hajló kérdést nem tettem fel: ti a statisztikára hivatkozók, akik szerint pár ezer haláleset nem nagy ügy egy járvány idején, és akinek meg kell halni, az úgyis meghal - hányan és hány darab szülőt, nagyszülőt szeretnének bedobni a közösbe, a sajátjaitok közül? Végül is 10 millió magyar csak le tud mondani párról nem? Vagy az csak akkor működik, ha a szomszédé, nem a tiéd?

A kommunikációs stílus miatt itt abbahagytam a beszélgetést, mert részemről ott minden értelmes vitának vége, ha elkezd a másik érvek hiányában személyeskedni.

Ezért azt nem hoztam fel, hogy ha olyan statisztikákat nézünk, amit hiteles szervek adnak ki - pl a WHO, vagy hiteles országok, mint Dél-Korea, vagy Németország - akkor ez nem csak csúsztatás, hanem ordas nagy hazugság. És arra sem nem vettem a fáradtságot, hogy olyan apró dologra visszakérdezzek, mint például az évenkénti védőoltás minden szezonban, vajon szintén kamu, hülyeség és a gyógyszerlobbi nyerészkedése - vagy tényleg segít kordában tartani az éves influenza esetszámot, mind betegek, mind halottak tekintetében.

Igen ez a betegség a média által több helyen túl van fújva. De az nem azt jelenti, hogy végletekben kell gondolkozni és annak csak a teljes ellentéte igaz, amit sokat erre reagálnak. Komolyan kell venni - nem szarni rá, de nem is pánikolni. Például nekem - és a fent említett ismerősnek is - elég jók a túlélési esélyeink, ha úgy alakulna a helyzet. Legalábbis elméletben.

Mert mit lehetett olvasni-hallani az elmúlt fél év összes halálozásánál? Meghalt x ember, de volt más alapbetegsége is, szóval ez nem is a korona hibája volt, őt akár ki is vehetjük - arról nem beszélünk, hogy hányat vettek ki valóban, sőt, hánynál ment utasításba, hogy ha találnak valami más okot, azt írják be, a koronát ne.

Oké, tegye fel a kezét, a 100%-ig biztos benne, hogy nincs semmi olyan alapbetegsége, amire ha ráturbóz egy nyavaja, akkor abba nem járhat szarul! Én nem teszem fel, mert tudom, hogy van és a vitapartneremnek is akad: elég jól fejlett asztmája van - csak ami közvetlen - de akad más is. Hát, így akkor ha bekerülünk a statisztikába, akkor az alapbetegségünk vitt el, ugye?

De nézzünk egy másik aspektust, amit az előző bejegyzésben is említettem: az általános kórházi fertőzéseket. Amiben annyira kiemelkedőek vagyunk egész Európában, hogy nem hozzák nyilvánosságra, mert "pánikkeltésre adhat okot".

Így nézve a helyzet még szebb. Van egy alapbetegséged, amivel elkaristolsz normál esetben még akár jó pár évtizedet. Elkapod a koronát, ami lehet, hogy magában is okoz problémát, de ha van "alapbetegséged", akkor azt is feljavítja. Ezzel már elég jó esélyed van, hogy bekerülsz a kórházba. Ahol a hivatalos statisztikák szerint is rengeteg tényleges koronázódás történik - hiszen ott tényleg olyanok lehetnek bent, akik fertőzőek. Aztán ha nincs szerencséd, még meglepheted magad egy szép, multi-rezisztens kórsággal is - ami egyébként is megeshet, a világ bármely kórházában - hiszen olyanok az állapotok aminek az adatai "félelemkeltésre adhatnak okot".

Végül ha feldobod a talpad, ráfogják az alapbetegségre - hiszen korona és kórházi fertőzésben nem lehetséges :