Lassan már mindennapos, hogy történik egy fegyveres incidens az államokban. Illetve nem vagyok naív, eddig is történt, csak mostanra ez átüti a nemzetközi sajtót is. Nem csak azok látják, akik "közelebb" vannak.

A rendőrök arrafelé már évek óta egyre nagyobb arányban viselnek testkamerát, ami sokkal könnyebbé teszi a helyzetek utólagos értékelését - jogos volt-e a dolog, helyesen járt-e el a rendőr. Itt most arra nem akarok kitérni, hogy milyen következményei voltak/vannak, vagy éppen nincsenek azoknak az eseteknek, amikor egyértelműen látható, hogy a rendőr volt a hibás. Például amikor pár éve egy földön térdelő, fegyvertelen - egyébként fehér - gyanúsítottat lőtt agyon a kommandós, állítása szerint azért, mert nem úgy tette keresztbe a lábát közben, ahogy mondta neki.

A legutóbbi esetben, amit felkaptak, a gyanúsított a rendőröket meglátva futásnak eredt, kezében lóbálva egy bazinagy kéziágyút - ők pedig utána és a végén lelőtték. A testkamerákból látható a szituáció, az intézkedőket nem nagyon lehet elítélni. Ha egy fegyveres ember nem engedelmeskedik, hirtelen mozdulatokat tesz, sok jóra nem számíthat.

És itt jön az én kérdésem. Lehet, hogy ez csak amolyan kelet-európai szocializáció, nem tudom: ha egy fegyveres rendfentartó - miközben fegyvert fog rám - utasít valamire, akkor nem viselkedem meggondolatlanul. Nem teszek hirtelen mozdulatot, nem lóbálom a fegyvert, ha van nálam - maximum lassan a földre teszem - és csinálom amit mondanak. Nem kezdek el rohanni, nem kezdek el pattogni.

Oké, itthon a jól megnyírbált jogkörök miatt nem jár el olyan gyorsan a kezük a rendőröknek a "ravaszon" - direkt mondom így, tudom, hogy elsütőbillentyű :) - és ahogy tudom, ha lehetséges, először figyelmeztető lövést kell leadni. Mondjuk ha nálam is van egy stukker, akkor lehet hogy ez elmaradhat, passz.

De pont ez az, ami nekem furcsa: még innen, jó messziről az államok jogrendjétől, majdnem minden épeszű ember tudja, hogy nagyon könnyen eljár a kezük az ottani rendőröknek - és a jogkörük is megvan rá. Szükséges is, mert elég sokszor rájuk lőnek először, köszönés helyett, így nem biztos, hogy életbiztosítás tökölni.

Szóval pont ott, nincs annyi esze az embereknek, hogy ilyen esetben gondolkodjanak?.