Végjáték - Professor Hulk - (kicsit hangos, óvatosan!)

Ha minden marad a normális kerékvágásban, akkor már csak egy óraátállításunk lesz - márciusban. Ez azoknak tetszik, akik nem viselik jól az évi kettő átállítást - amiből az egyik típus azért mindenképpen bejön még neki is, akár előre, akár vissza. Szóval ennek vége, viszont nem lesz ingyen. Az emberek arra emlékeznek, hogy nyár, hosszú napok, sokáig világos. No igen, télen viszont ez szívás lesz, mert nem ilyen könnyű.

A föld bizony gömbölyű és 15°-onként kellene léptetni egy órát, hogy minden stimmeljen. De azért ez nem ilyen egyszerű, például nálunk sem. A térképet megnézve nagyjából az ország keleti harmada már a gmt+2-es zónában lenne. Viszont a sok gazdasági kötődés és a történelmi okok miatt maradunk a német régióban - azaz gmt+1. Ez általában nem is okozna gondot.

A Föld tengelyének dőlése miatt folyamatosan változik, meddig is van világos egész évben. Ezen a szélességi körön egészen a téli legrosszabb alig 8,5 órától a nyári 16,5-ig. Ha ezt nézzük, látható, hogy télen mindenképpen szívás, az alig 9 óra nem fedi le senkinek az átlagos napját. Ezzel szemben nyáron csak alvásra marad sötét és már igen korán hajnalodik. Ezért is jó ötlet az állítgatás - mind a két időszakból próbálunk többet lecsípni.

Illetve csak próbáltunk. Mostantól nyári marad, télen is. Ez itt nekünk a +2 vonalával együtt igen szép dolgokat fog hozni télen. Igaz, délután 5 előtt szinte nem lesz sötét, de januárban lesz 8:30-as napkelte. Jó mi? :D

Az már egy másik téma, hogy ez a szakmában milyen szépdolgokat fog eredményezni. Amikor ezt az egész idő tologatást kitalálták, leginkább az országok közötti közlekedést tudta megzavarni. De az, hogy mennyi az idő pontosan, a napi életben nem volt ott mindenhol. Azonban mostanra már a seggedben is olyan eszközt hordasz, aminek tudni kell, mennyi az idő - és tudja is. A szoftverekbe be van építve még az óraátállítás kiszámítási módja is. Mostantól pontosan egy év lesz rá, hogy erre vonatkozóan elkészüljenek és a helyükre kerüljenek a frissítések: '21 őszén már nem lesz tologatás.

Ha lesz olyan - és biztosan lesz - aminél ez kimarad, akadnak majd "vicces" helyzetek. És van egy olyan sanda gyanúm, addigra ki kell derítenem, hogy az egyes eszközök, szerverek hogyan viselkednek és hogyan lehet helyrerakni őket - mert lesz pár, ami nekem jut. Ami azt illeti nem azzal lesz gond, hogy tudják az 1970 óta eltelt időt - mert egyébként minden digitális eszköz onnan számol és az alapján mutat neked valamit - hanem azzal, pontosan mennyit is mutasson. Gmt-mennyi szerint, tél/nyári vagy egyik sem? Hogyan is döntöttek a politikusok?

Remek ősz lesz no :)