366 mm - ez az a távolság, amennyire magam elé tartom a telefont, akkor pontosan olyan széles látómezőt tölt be, mint ha a nappaliban nézném a tv-t.

A mostani telefonom már nem új darab, de a képminőségére nincs panasz. A kijelző magassága - esetünkben szélessége - 110 mm. A tv is egy egyszerű, pár éves darab, 90 cm-es kép szélességgel. A kanapén ülve durván 3 méterre van egymástól a néző szeme és a képernyő. Itt jön egy kis trigonometria, amiben azért berozsdásodtam picit - főleg, hogy a számológép magától átugrott radiánba :)

Szóval van egy derékszögű háromszögünk, aminek a szemközti befogója 45 cm (tv fele), a szög melletti befogó 300 cm (távolság). A tangens függvény a szög szembeni/melletti arány -> 45 / 300 -> tg X = 0,15 ez pedig megadja, hogy 8,5° a látószög fele. De erre közvetlenül nincs is szükség, mert az arány azonos marad a telefonnál is. A szemközti befogót - telefon fele - tudjuk, csak a szög melletti befogó kell:

  • tg 8,54° = 55 / x
  • 0,15 = 55 / x
  • x = 36,6

És igen, képes voltam mindezt előszedni azért, hogy megtudjam, milyen messze kell tartanom a telefont, hogy a netflix élménye hasonló legyen, mint a tv-n :D

Egyébként amikor megvettem a mostani tv-t, akkor is matekoztam kicsit, csak akkor azon, mekkora férhet el. A hangzatos képátlót szeretik megadni, azt is colban, mást nem nagyon - ebből hozd ki anélkül, hogy bemész a boltba. Nos, azt viszont lehet tudni, mi a képarány - 16:9 = 1,77 - azaz a szélesség 1,77-szer több, mint a magasság. De azt is tudjuk, hogy van ott nekünk egy derékszögű háromszög megint, aminek a hegyesszöge 30°, azaz a magasság az átfogó fele, 51 cm, a szélesség pedig 1,77-szer több, 90,2 centi. A keret körben plusz 1-1 centi, így már tudtam, hogy bőven el fog férni :)