Érdemes kihasználni az év végét egy kis helyfelszabadító takarításra - a google fiókodban! Manapság majdnem mindenkinek van, akár több is belőle. A 15Gb alap tárhely tíz+ éve még rengeteg volt, manapaság elég könnyen elfogy. Főleg úgy, hogy az egyébként nagyon kényelmes és jól működő Backup & Sync változata a Google Drive alkalmazásnak szintén a fiókodba menti a dolgokat - legtöbbször ez az asztalod tartalma, vagy amit beállítasz, akár több gépről is.

Itt rá tudsz nézni, mi nálad a helyzet, mi és mennyit foglal: https://one.google.com/u/0/storage

Amíg régen nem volt tragédia, ha betelik, most a levelezésed is megakadhat. Azt ugyan nem próbáltam ki, mi történik pontosan, de jó eséllyel a fizetős verzió felé fog terelni, hogy tovább mehess.

Ehhez még hozzá jön egy apróság, januártól a Google Photo alkalmazás helyfoglalás nélküli működése megszűnik. Pontosan mit jelent ez? Most, a default állapotban a képeidet egy saját méretre és minőségre alakítva a google teljesen korlátlanul befogadja, nincs szám, vagy méret korlát.

Ha nem szeretnéd, hogy piszkálja őket, eredetiben maradjon meg, például 24 megapixel, vagy a készített videó későbbi feldolgozáshoz kéne, akkor az fájl mérete a tárhelyedbe beleszámít. A mai lepedő méretű fotókkal ez elég gyorsan elfogy majd.

Szóval ha van nem szeretnél valamikor február környékén szentségelni emiatt, akkor szánj rá egy kis időt és nézd át, mi minden pihen a fiókodban. Én például találtam több mint 10 éves egyetemi leveleket, amikhez csatolva küldtünk fényképezett jegyzetet - hopp 30 Mb! Azt mondod az semmi? Önmagában nem is, de ha van több tucat tárgyad, pár félévvel, akkor 2-3Gb ott fekszik parlagon - a 15-ből ugye.

Jó tanács: bárkinek küldesz levelet, ne sima csatolmányként tedd bele a képet - google fotók, vagy drive segíthet abban, hogy neked is kevesebb helybe kerüljön és a fogadó félnek is. Manapság ugyan "olcsó" a tárhely, de amikor ilyen húzásokat lépnek meg a szolgáltatók, rájössz, hogy mégsem annyira.

Ja igen, még valami - nézd meg a telefonodnál, mekkora képeket csinál és állítsd be jól. Tudom, szeretnek a megapixel számmal menőzni, de 10 felett már csak a tárhelyedet pazarolják, a kép nem lesz jobb. Egy 9,7Mp-es kép tudod mekkora felbontású? 4160 × 2340 pixel. És a monitor amiről nézed átlagosan(!) mekkora? 1920 x 1080 - azaz négyszer kisebb jelenleg. Persze, 2030-ra ezek a sokszorosukra fognak nőni, de szerintem egy 9,7Mp-es akkor is szép lesz még. Szóval csak okosan :)