Azaz egy rossz, Checkpoint és IDDQD olvasók/hallgatók körében ismert poén: "foreshadowing" kifejezés szükségtelen fordítása. Ami szebben kifejezve inkább a sejtetés kifejezéssel fedhető le, viszont az ironikus használata magával hozza azt is, hogy valami látszólag jó, de igazából inkább rossz dolog következhet.

Nos, pont így éreztem, amikor valamelyik este a windoz elkezdett indokolatlanul terhelni a háttérben egy rakás erőforrást: időnként letöltött egy rakás adatot, aztán hosszú percekig tekerte 100%-on az ssd-t. Látható programot nem találtam, ami ezt indokolná, mélyebbre menve is csak egy "System" process volt a listában. Mivel a gépet még tudom használni - nem cryptelte el semmilyen gonosz vírus - ezért maradt egy másik ijesztő lehetőség: windoz verzió frissítés jön - bár nemrég volt róla hír, hogy a cég elkezdi erőltetni majd a dolgot.

És valóban, a frissítésekre ránézve szomorúan tapasztaltam, hogy az eddig csak ígérgetett frissítés már telepítésre kész, nekem csak újra kell indítanom a gépet - "szerencsére" már létrehozták a "halasztás" gombot, amire azonnal le is csaptam!

Alapesetben támogatom a frissítéseket, a szoftverekben mindig akad javítani való, főleg az MS-nél. Azonban a legutóbbi nekifutás óta halasztom a dolgot. Főleg azért, mert több olyan példát is láttam szakmai fórumokon, amin nem csak az aktuális rendszer ment a levesbe - mint az enyém majdnem - hanem kiirtotta maga mellől az esetleg ott lévő linux partíciókat is. Tekintve, hogy a gépen lévő linuxon dolgozom a homeoffice miatt, némileg morcos lennék, ha ez bekövetkezne. Nem csak a windozt kellene újrahúznom, hanem akár egy teljes munkaállomást is - nagyon nem olasz.

Így viszont kénytelen leszek egy napot rászánni a dologra valamikor, hogy kontrolláltan, előre számolva futtassam le, amikor van időm helyre is rakni - mert csak idő kérdése, talán már legközelebb - hogy nem lesz halasztás, nem lesz választás, csak "nyomja meg a piros gombot és nyugodjon békében".