Előre leszögezném, hogy a "tervezett elavulás"-ban, mint összeesküvéselméletben nem hiszek. A pontosabb és valósabb megközelítés a kényszerített minimum élettartam: a versenytársad elad valamit olcsón, ami 2 évig működik, te nem jársz jól, ha olyat árulsz, ami sokkal többe kerül és/vagy tovább bírja - mert a paraszt az olcsót fogja megvenni, hosszú távon akár többször is.

És van olyan, amikor ez a szoftver iparban jön elő - ott viszont szándékosan. A microsoft lengette be jó előre azt, ami miatt 2025-ben elég sokan kezdik majd a felmenőiket.

Nevezetesen a win10 támogatásának a vége jelenleg 2025-re van bejelentve, a 11-es pedig jön talán még idén. Ezzel még nem lenne nagy gond alaphangon.

Amivel viszont lesz, az a kompatibilitás. Kikerült két lista, amiben a támogatott processzorok listája van benne: 

Ha esetleg tudod, mi ketyeg a gépedben, akkor érdemes ránézni a neked aktuálisra - de lehet, hogy csúnya meglepetés ér: ha nem az elmúlt 3 évben vetted a géped, akkor nem lesz rajta.

"Na és akkor mivan?" - kérdezhetnéd. Összegezve annyi, hogy a win11 már nem fog futni a gépeden, a win10 támogatása pedig megszűnik pár hónap után => Ha nem szeretnél áttérni teljesen a telefonodra, kénytelen vagy új gépet beszerezni. (Vagy válts linuxra, ha mazochista vagy :D )

Átfutottam azoknak a gépeknek a listáját, ahol én látom el a rendszergazda "szerepet" a tágabb családban, az eredmény az, amire számítottam: a 2 éves saját laptopomon kívül egyetlen darab sem lesz használható 4 év múlva...