A napi rekord hőmérséklet ismét közelít a 40-hez. Oké, ez országos rekord lesz és a hőmérő csak 37 fokot fog mutatni levegő hőmérsékletnek árnyékban - de ez azt jelenti, hogy a napon beleolvadsz a betonba!

Illetve azt is jelenti, hogy a múltheti, szupercellának nevezett - nem a gyenge Stalone/Schwarci film - ismét színre lép. Pár perc leforgása alatt olyan esőfüggöny zúdult le, hogy a kb 20-25 métere lévő szemközti házat nem láttuk tőle. Utána meg csodálhattuk a szaharai homokot az ablakon - mások pedig szedegették a golflabda mérető jeget az autóikról.

Szóval a klímaváltozás betette bájos kis lábát, akárki akármit mond. Arról lehet maximum vitatkozni - ahogy korábban is írtam - hogy mekkora részben vagyunk felelősek. De a vírus miatti leállás - főleg még a tavalyról való adatok - jó mutatják, hogy amikor kína félgőzre vette a gyárainak a CO2 kibocsájtását és a repcsikből is kevesebb ment, a dolgok szelídültek.

Azaz sajnos nem volt igaza szegény megboldogult földrajztanáromnak: az emberiségnek igenis van rá képessége, hogy ne csak atomfegyverekkel csessze szét a bolygót...

Kanadában 49 °C-t mértek, le is égett egy kisváros. Brazíliában 3 napot havazott és befagyott a seggük. Szibériában 38 °C-t mértek, olvad a permafroszt, az északi sarkon nagyjából nincs jég, a délin meg 10-12 °C-t - az is olvadgat.

Persze, a bolygó és az ökoszisztéma eddig is túlélt már ennél nagyobb kilengéseket is, volt már öt nagy kihalási esemény, amiről tudunk - ez általában 90% feletti faj eltűnéssel járt - de ez rohadtul nem fogja vígasztalni az utódainkat, amikor Mad Max-re fordul majd a világ.

Olvastam egy felvetést, hogy vajon megtalálnánk-e egy több millió éve előttünk létezett civilizáció nyomait itt a Földön, ha egy jól megszervezett apokalipszissel ugyanígy magukra gyújtottak mindent. A tudósok véleménye nem egybefüggő, de mi már csináltunk annyi szart, hogy ennek már a nyomai megmaradnak. Ha más nem, a szeméthegyek és az atomtemetők.