Egyenlőre még üdítő távolban van a win11, de azért nem túlzottan messze. A korábbiakkal ellentétben most nem egy 30 éves kódrészlet kapott benne figyelmet, hanem csak egy 10+ éves húzásukat vették elő: a böngészőváltást, illetve annak nehezítését.

Szerintem már a kockák közül sem emlékeznek rá, még az XP idejében volt egy olyan per, amit elvesztett az MS: alapértelmezett böngészőnek akkor még az Internet Explorert erőltették nagyon. Arra már én sem emlékszem, hogy vajon visszaváltott-e magától, ha felraktál helyette egy mozzillát, vagy ilyesmit - chrome akkor még nem nőtte ki magát. Talán volt olyan frissítés, ami visszaállította - de könnyen be tudtad állítani újra.

Viszont ez is elég sokakat febosszantott, így milliós pert varrtak Redmond nyakába, amit meg is nyertek. Ki kellett venni ezt a működést, sőt, még egy olyan felugró panelt is kötelezővé tettek, amiben választhattál a böngészők között.

Most megint ezzel próbálkoznak, csak egy kicsit meredekebben. A Win10-ben most bármikor átbökheted, mi az alap böngésző, 1-2 kattintással. Kicsit akadékoskodik, a panel szövegezés is trükkös, de bármikor megoldható. Na innentől nem lesz ilyen egyszerű :D

A legelső alkalommal, amikor böngészőt használsz, ugyan meg fogja kérdezni, akarod-e az újat, eddig oké. Viszont lesz egy icipici "Mindig használja ezt a böngészőt" checkbox, amit ha nem jelölsz be, akkor megszívtad. Van egy rakás dolog, amiről az átlaguser nem tud - különböző linkek: http, https, egyebek, de nem is kell nagyon. Nos ezekhez, ha nem teszed oda a pipát, hozzáhegeszti az IE11-et. És nem véletlenül mondtam, hogy hegeszti: ugyanis ezután minden egyes kis izéhez neked a beállításokban egyedileg átállítgatni, hogy ha rákattintasz, akkor ne a nyamvadt IE11-ben nyissa meg.

Két esetet tudok elképzelni: vagy kirúgták már azokat a jogászokat, akik emlékeznek a 10+ éves zakóra, vagy most jobb ügyvédeik lettek és kikalkulálták a perköltséget is. A legutóbbi esetnél is sokáig - talán évekig - tartott, amíg a per egyeltalán lefutott. Az alatt az idő alatt viszont jó sok usert fognak bebetonozni az IE11 számára.

És elég sokszor fogom emlegetni a felmenőiket, amikor valaki majd megkér, hogy segítsek átállítani a saját gépén, mert elnézte...

Forrás