Már nem is számolom azokat a bejegyzéseket, ahol a lakásban lévő katasztrofális wifi állapotokról panaszkodom - viszont most szaporítom eggyel, mivel az új szomszédok és néhány régi is, beszállt a "fegyverkezésbe".

A múltkori után a kivárás mellett döntöttem: nem vettem új, bivalyerős routert, hogy én nyomjam el a szomszédokat - még. De valamilyen megoldásra most már tényleg szükség lesz, ezért törpöltem picit.

Jelenleg két munkaállomás és egy Nas fut kábelen, gigabites switch segítségével, álomszépen. A wifi sebessége a nappaliban és még a konyhában is elviselhető, amennyit és amire használjuk. A hálószoba viszont a lakás túloldalán van, több betonfallal arrébb és pont a szomszéd saját routere mellett. Komolyan, olyan jelet fogok az ágyban arról a hálózattól, hogy majd lelóg a grafikonról. Ellenben a sajátomról még a samsung telefon is folyton leesik, pedig elég ügyes darab - a régi xiaomi küzdését ne is említsük.

Már pedig én szeretnék - nagyon káros módon persze :) - esténként még az ágyban is megnézni pár dolgot, youtube videót, netflixet, ilyesmit.

Az első megoldás - a régi - hogy veszek egy erős jellel bíró routert, amivel már jobban fog boldogulni minden, kivéve a szomszédot. Ehhez persze futnom kellene egy kört a szolgáltatóval is, mert a routert csak távolról tudják bridge módba átkapcsolni - azaz működne az ő saját kínai vackuk helyett az én drágább, erősebb kínai vackom. Mivel homeoffice van jelenleg és ők is hétköznap dolgoznak, elég kritikus lenne, hogy mikor történik a váltás. Ugyanis amikor átkapcsolják, akkor hagyományos módon megszűnik a net - és remélem azonnal működik az új módon - viszont nekem meló közben kellene átkábeleznem a dolgokat, ami nem fér bele.

A második, ami friss ötlet, egy hotspot kiépítése. Sajnos lehet, hogy ehhez is kellene az átállítás, de nem biztos. Van elfekvőben egy-két régi routerem, a szobákban pedig meghagytam beköltözés után a kiépített végpontokat, így csatalakozási pont is. A terv az, hogy az egyik régi eszközt hotspot módban beteszem a hálószoba sarkába. Rákapcsolom a hálózatra és más csatornán kvázi továbbosztom a wifi jelet. Így elfogadható sebesség lenne a kis szobában, nagyon nem terhelném a meglévő káoszt sem.

Eddig a terv, de hogy működik-e? Hát, azt majd meglátjuk.