A három betűszóból jó eséllyel a harmadik mond neked valamit. Illetve lehet hogy az első is - ha windoz user vagy... 

Igazából nem fogom kivesézni, mi is ez pontosan, őszintén bevallhatod, hogy nem is érdekel, ugye? Azért mesélek róla egy kicsit.

Leginkább az bosszant, hogy egy-egy gép esetén egy teljesen fókuszon kívül eső kis alkatrész fogja meghatározni, vajon érdemes-e megvenni, vagy inkább mehet vissza a bontóba, mert pár év múlva kuka. És ezt nagyon szépen agyonhallgatják, főleg a kereskedők - hiszen a raktárban akad még bőven olyan eszköz, ami az utóbbi kategóriába esik.

Szóval TrustedPlatformModule egy alkatrész, egy chip az alaplapodon - a számítógépedben és amúgy régóta a telefonodban is - ami bizonyos biztonsági funkciókat tud ellátni: például menet közbeni lemez titkosítást. A PTT pedig ennek egy olcsóbb változata, lényegében tudja a legtöbb dolgot, amit tudnia kell - legalábbis nekünk, ha nem akarunk mást, mint átlagosan használni a számítógépet.

Persze ez téged 99% eséllyel hidegen hagy, miért akarnád titkosítani a lemezed tartalmát? Ami azt illeti, ez leginkább az üzleti számítógépeken használt funkció. Ha a lemez például Bitlocker segítségével van titkosítva, hiába szerzi meg valaki, a rajta lévő céges információidat nem tudja elolvasni - sőt, semmit, ami a lemezen van. Nyugi, a Bitlocker nem egy zsarolóvírus, bárhasonlóan hangzik.

Na már most, ez téged miért érint? Azért, mert más egyéb funkció mellett, a win11 ezt nagyon, de nagyon használni akarja - a te érdekedben persze :) Például egy olyan közkedvelt és régen várt funkció megvalósításához, mint hogy android appokat tudj futtatni windozon belül - te sem tudnál nélküle élni ugye? Vagy a windoz "Hello" szolgáltatás: arcfelismeréses beléptetés és hasonlók.

Szóval ez az oka annak, hogy mostanában, ha valaki pc vásárlással kapcsolatban kér tanácsot, akkor nekem az adott modellek tetves gyári manuáljait és rosszul összerakott support oldalait kell bújnom, hogy kiderüljön: az adott pontos gép típus vajon kapott-e ilyen chipet. Sőt, egészen pontosan 2.0-s változatot - lásd: TPM 2.0

Mert bizony ez egy plusz tétel, egy plusz alkatrész, amit átlagos ember soha nem használt, viszont pénzbe kerül - azaz ha nem rakod rá, olcsóbb a laptop és azt a vevő is szereti. Az üzleti userek gépbe mehet, a cég fizeti úgyis, lehet drága.

Viszont mint már mondtam, pár éven belül téged is érinteni fog a dolog. Mondjuk eddig sem volt túl szívbajos a Microsoft a userek szivatásával, de azért ez egy új szint. Például a win10 éves tavaszi és őszi frissítésében szépen zárják ki a régebbi procik támogatását, de ez csak apránként ment eddig. Úgy látszik nem vette rá a néptömegek nagy részét, hogy "ugyan már, vegyél 3-4 év után egy új gépet, meg új licenszet tőlünk! Meglátod, nekünk tök jó lesz!"

Tény, hogy az almás cégtől van mit irigyelni, ott már régen lenyomták a userek torkán a dolgot: minden évben új gépparkot adunk ki és számíts rá, hogy 3 év után maximum(!) cserélheted is - de inkább évente vegyél 1000+$-os telefont és számítógépet is. Még nyilvánosan is beismerték a dolgot, miután a franciáknál kitört a parasztgyalázat, amikor kiderült: direkt lassítják a tavalyi eszközöket, hogy "segítsék a fejlődést". Nem kamu: This Is Why So Many People Are Setting Their iPhone's Location To France

A sztori röviden: feltűnt sokaknak, hogy túl sok almástelefon van úgy beállítva francia földi tartózkodással, miközben soha nem is jártak arra. Mindez pedig azért, mert 2020-ban 25 millió €-ra büntették az apple-t bagettföldön - kiderült, hogy szándékosan lassítják a régebbi modelleket az éves új szoftverrel, hogy "kíméljék az akkumulátorokat"

Ezt viszont arrafelé nem kajálták be, így a bírság mellett kötelezően ki is kell kapcsolni ezt a funkciót azokon a telefonokon, amik francia helyre vannak beállítva. Ettől persze a többi országban továbbra is megy a bré arcba lógatása - igen, itthon is :) És még mindig veszik, mintha muszáj lenne :)

Szóval ezután és hogy az almás cég fürdik a pénzben, nem csodálom, hogy irigylik tőlük a dolgot - csak éppen ezzel téged szivatnak meg - és persze engem, mert tőlem fogsz segítséget kérni a gépcseréhez :)

Felmérve a gépparkot, amihez kvázi rendszergazda vagyok, összesen 1 olyan gépet találtam, ami túl fogja élni ezt a dolgot - a sajátom, amit két éve vettem, hosszas keresés után. Persze akkor még lófaszt sem lehetett erről tudni, így nem is volt szempont - gyakorlatilag rohadt mázlim lett, mert amúgy nem üzleti laptop.

Az már egy másik bejegyzés lesz, hogy a kompatibilitás ellenőrzésnél belefutottam abba, hogyan nehezítik meg az életemet újabb csúnya, kocka, betűszavak és kifejezések, mint BIOS vs UEFI, secure boot & dual boot.