A legutolsó bejegyzésben arra gyanakodtam, hogy a vacak euró és gazdasági helyzet elég nagy ok a terelésre. Aztán a héten lábonlőttek majdnem mindenkit. 

Azt kell mondjam, szerencsés vagyok - közvetlenül a nagyon szűk családot egyik heti szarkupac sem érinti. Nem vagyunk katások és a rezsink egy picike panelban még teljes piaci áron is élhető lesz. Mondjuk azt most még kevésbe bánom, hogy a klímát nem szereltettük be, akkor már más lenne a helyzet - mert bizony hiába minden, rohadt meleg lesz még.

Node, közvetetten, a családdal mi a helyzet? Hát úgy mar kapunk a fröccsenésből rendesen. A család tágabb körben mind házikóban lakik, nem túl vérmes szigeteléssel ellátva. Eddig is volt nehézség a kifűtéssel néha, most nem is tudom mi lesz - mint ahogy az ország nagy része sem.

Most üt vissza a patópál féle "dőzsölés" - pontosabban lófaszt dőzsölés, csak a nem verjük magunkat adósságba a ház energiakorszerűsítésért, jó az is, ha olcsóbb a gáz/villany. Pedig kellett volna, voltak is ráutaló jelek már régóta, főleg az utóbbi években.

Persze nem túl hangosan és a hivatalos hangokkal abszolút ellentétesen, hiszen az a vezetésnek nem jött volna jól. Inkább kiheréltek minden szél és napenergiás kezdeményezést, be is tiltva akár. Majd amikor mar minden saját kézbe került, akkor kezdték csepegtetni.

Például a házra napelem program már megy egy ideje, de azért elég gyengén. Ennél sokkal több és sokkal erősebb nyomás kellett volna a témában. Csak ahhoz be kellett volna vallani, hogy tényleg jön a rossz, nem sorosgyurcsánylibsisátán a főgonosz, hanem a lassan növekvő energiaárak például. Vagy az, hogy 12 évnyi pénzben fürdést azt 1 métetes kilátókra és a minielnök családjának zsebére költünk, meg stadionra.

Amikre elment a pénz, annak legnagyobb része egy kanyiló buznyákot nem termel vissza, ellenben minden stadion évi több milliós mínusz mindenhol.

Őszintén szólva így egy picit örülök neki, hogy megmaradt ez a csapat a kormányrúdnál. Elég jól látszik, hogy szépen befűrészeltek minden gerendát, arra készülve, hogy ez majd bekövetkezik, csak nem az ő nyakukba dől. Majd pedig szépen belovagol a kicsi, fehér lovon, ahogy régóta szeretné.

Ezzel szemben mi van most? "Mindenki éljen meg, ahogy tud" Nesze bazdmeg, kölni!

Azaz hülyék beszoptátok, még most is kamuzunk, mert még ki kell menteni a vagyont valamerre és talán még van idő a köteles-fáklyás felvonulásokig.

Szintén kicsit jó látni, ahogy a vérnarancsos ismerősök ezerrel védik az egészet, de folyamatosan az arcukba csapódik. "Mert minden katás buzizsidó, izé adócsaló kulák, na" és "megérdemlik, dógozzanak rendesen inkább" és hasonlók.

Aztán szembe jön velük a régi vicc: régen, amíg nem volt net, csak a szűk falu tudta, hogy hülye vagy. Most mindenki láthatja.

Hogy volt probléma a két beszántott dologgal egyébként? Persze hogy volt! De egy jogállamban nem basszuk rá a népre 2 héten belül a lószaros vödröt és teszünk tönkre adóév közepén 400.000+ kisvállalkozót!

Mind a két területen azt csináltak eddig is, amit máshol: amit csak akartak! Nem tisztességes az adózás? Mindenkinek a seggébe belelát a Nav, 3 perc alatt ki lehet szúrni a papírokból ki csal tényleg. Hogy általánosan nem fair a cucc? Az is igaz, de ennek már szavazatszerzési okai vannak.

Mivel az országban minden olyat szolgáltatást, amit ez a kkv réteg szeretne használni szétbasztak, hallgatólagos paktum jött létre: nincs jó oktatás, egészségügy, vagy egyéb, de van fizetős. Nálad hagyom a pénzedet, ezekből "el leszel és kussolsz" - magyarosan. Volt ilyen megállapodás a kádár korban is: hagyom hogy fusizz és te kussolsz.

Nem véletlenül hagyták meg a taxisoknak sem a dolgot. 30 éve elég szép bulit csináltak, most jobb megosztani a népet.

Kellett volna rajta módosítani? Persze, mondjuk legalább fél évre előre bejelentve, egyeztetve. Csak akkor felmerül a kérdés, hogy miért? Nem dübörög a gazdaság?

A rezsidémon ugyanez a móka. Egyrészt aki még a medencét és a szaunát is ezzel fűti, annak rohadtul jól jött, sokkal jobban, mint Marinéninek, de neki viszont életbevágó volt.

Lehetett közben azzal riogatni, hogy a rohadó nyugaton megfagynak az emberek, mert nem lesz gáz vagy áram. Csak ott nyíltan megmondták, hogy figyeljetek, mindenki szopni fog, nehéz és drága idők jönnek, spóroljatok ahogy lehet, segítünk benne. Ezt itthon már mashogy adták el.

Az keveseknek esett le, hogy ha az egyébként prosperáló országokban ezt tervezik, akkor nálunk, ahol csak a haverok cégei dübörögnek, nem lesz más a helyzet. Dumában igen, hiszen mi csukott szemmel "kanyarban előzünk" és megvesszük a gázt 7ed áron a cártól - ami mire ideér többe került már, mint a piacon, de ki meri ezt a cárevicsnek megemlíteni?

Szóval sejthető volt, hogy jön a fos, de a rezsidémon a szent tehén, azt ezerrel megígérték, hogy megvédik. Azt kevesen, de egyre többen tudják, hogy amit ezek megvédenek, annak tényleg annyi.

Őszintén szólva én azt tippelem, hogy a benzin és a többi árstoppot is be akarták húzni a héten, de már most is sokkal nagyobb a fos fröccsenése, mint gondolták. Pedig muszáj lesz. Mert ha minden így marad, lehet, hogy a felháborodás elhalkul pár hét alatt, egészen az augusztusi számlákig.

Akkor lehet, hogy a most összehordott tüzifán a gépfegyveres rezsiogrét és a mininapóleont fogják inkább sütögetni.

És hogy, hogy nem, az évek óta ígérgetett rendőri béremelésre valahonnan most lett pénz. Nem sajnálom, botranyosan szarul keresnek így is, de ennek elég nyílvánvaló üzenete van: kaptok több pénzt, tessék rendesen gumibotozni a rebelliseket!

Mi lesz még itt?