Avagy ahogy a régi dal mondja, időnként kell egy kis áramszünet - a gépednek is. Még jobban, mint gondolnád.

Az újabb windoz gépek esetén, ha csak a frissítések nem kényszerítik ki, érdemes időnként újraindítani őket, bizony. Nem, a leállítom, aztán elindítom nem jó. Miért? Pont miattad nem.

Mit gondolsz mi történik akkor, amikor leállítod a gépet? Bezáródnak a programok, lemezre íródik amit mentettél, majd áramtalanodik a gép. Indításkor pedig tiszta lappal kezdünk. Hát a paci szerszámát :)

Ugyanis hiába ssd minden gépben, félelmetes teljesítményű memória és proci, egy teljes oprendszer minden köcöllékkel való betöltése bizony akár majdnem egy perc is lehet! Ijesztő? Nem annyira? Szerintem sem, de azért már zavar téged is, ha 15-20 sec után már nem megy minden szépen, valld csak be.

De nem azt mondtam, hogy akár 1 perc is lehet? Itt meg 20 másodperc volt, mi van akkor? Hogy jön ki a matek?

Hát úgy, hogy csalunk. Nem én a cikkben, hanem a géped. Amikor hagyományosan leállítod, nagyon sok dolgot nem dob el a memóriából - a saját dolgai mellet akár a böngésződ vagy az office cuccait sem pl - hanem a memóriaképüket gyorsan lementi a lemezre. Aztán amikor indítasz, az egész cuccot visszatölti onnan ahol tartottál akár weboldalra pontosan.

Anno a 2000-s évek elején ez a mágia volt nagyjából. Az XP tudta először civil gépeken és hibernálásnak nevezték el. Nem volt tőle sokkal gyorsabb a ki-bekapcsolás, de az, hogy bámilyen futó program onnan megy tovább, ahol tartott, amikor rányomtál a kikapcsolásra, bámulatos volt. Akár egy zeneszám lejátszása, vagy játék állás, nagyon sok minden.

Azóta ez az alap működés, nincs külön odaírva, hogy ezt fogja tenni. Elég körülményes egyébként lebeszélni róla, de nem is kell. Ha működik rendesen, a mostani modernebb megoldásban akkor sokkal gyorsabb, mint mindent, tényleg nulláról betölteni. Örülünk Vincent? Többnyire igen.

De csak többnyire, mert ezzel egy gyakorlatilag egy remek lehetőséget csináltunk arra, hogy a felhalmozódó szemét halomba gyűljön. A számítógép és a programok működése sosem hibátlan, mindig vannak bakik. Ez lehet hardweres ok, vagy programhiba is. Hálózati feszültségingadozás, gyártási pontatlanság, vagy egy bug.

Ha pár óra után nullázzuk a környezetet, akkor ezek nem okoznak sokáig gondot. De pont most mondtam, hogy nem nullázod, hanem hetekig görgeted magaddal ugyanazt. Mintha heteken át ugyanaz a póló lenne rajtad, rosszul hangzik? Hát az is. :)

Miért nem csinálnak olyan gépet/programot amivel ez nem fordul elő? Egyrészt mert azt nem lehet. Csak olyat lehet, aminél nagyon ritkán fordul elő és nem okoz gondot, csak azt nem fizetnéd ki. Például a James Webb űrteleszkóp - vagy bármelyik űreszköz -  esetén ilyen megoldásokat használtak, de ott érthető, hiszen olyan messze még évtizedekig senki nem fog utazni a bolygónkról, nem hogy rebootolni a szondát. Mondjuk sokba is került az összerakása, de bámulatos mit tud.

Vagy egy nagy repcsi esetén is egyszerre megy 2-3 számítógép, hiszen ott is elvárt dolog, hogy egy apró hiba miatt minél ritkábban essen le az égről. Sajnos persze attól még előfordul, de ritkábban, mint enélkül. Van még pár ilyen példa, ahol emberéletek/k-sok pénz bánná a dolgot, ott van keret a redundáns, többszörös, hibatűrő dolgokra. A kalóz windozodra nincs :) 

Összegezve, időnként toljatok restartot, mindennek jót tesz. Még a telefonodnak is, valószínűleg hetek óta nem pihent. Vagy hónapok óta.