Szerintem nem írtam még róla, ha mégis akkor így jártam. Egy nagyszerű videóról jutott eszembe egy nyári élmény: élőben láthattuk azt, amikor két hangya kolónia összecsap.

Egyszerre azt vettük észre, hogy egyre több hangya masírozik el a lábunk előtt, a kert irányából a ház felé, egyre nagyobb csapatban. Először azt hittem, jön az eső és menekülnek, mert eléggé lógott az eső lába.

Kíváncsiságból követni kezdtem a csapatot, amíg az határozottan tartott egy irányba. Pár perc múlva meg is érkeztek a bolyhoz, de a színek nem stimmeltek. A menetelő csapat nagy, fekete hangyákból állt, a fészek viszont apró, barna hangyákkal volt tele.

Pillanatok alatt elképesztő kavalkád alakult ki, hullottak mind a két oldalon, de főleg a kisebb, megtámadott fél katonái. Majd megindult a visszavonulás - látszólag. Igazából csak a zsákmány hazacipelése történt: a visszafelé tartó fekete hangyák nagy része apró tojásokat cipelt. Hogy kajának, vagy mint a videóban szereplők esetén rabszolgának, nem tudom.

Visszakísértem a menetet, megtalálva a kert végében a másik kolóniát, ahol pillanatok alatt eltűnt a győztes sereg.

Még ha leírva nem is olyan izgalmas, nagyon érdekes élmény volt látni élőben azt, amit legtöbbször csak természetfilmekben láthatsz. Például itt: David Attenborough's Ant mountain

A témában van még Kurtzgesagt videó, a hangyák világháborúja nagyon érdekes: