Rohan az idő, rohannak a linux frissítések is. Ma sor került az ubi 22-es bevezetésére. Mehh...

Egy rendszerfrissítés papíron mindig tök egyszerű. Van egy lista, amit végiglépegetsz, akkor nem lesz baj. Mentés, források lekapcsolása, frissítés, visszakapcsolás, aztán igazítás az új verzióhoz.

Ja, és persze a kötelező gikszer, minden alkalommal! Az a helyzet, hogy most kettő is akadt belőle, illetve ha súlyozom, akkor egy, de az baszott nagy!

Miután felvánszorgott a cucc, kicsit elállította a belakott felületet - pedig nem sokat módosítottam rajta, nem szokásom. Egy-két extra widget, hogy lássam mi megy a motorház alatt, aztán annyi. Na ezeknek felét legyilkolta a 2 év különbség. Aztán random elkezdett hülyéskedni a felület: volt, hogy piszok lassan reagált dolgokra.

A windozhoz hasonló startmenü felnyitása 20-25 másodpercbe is telt. Aztán onnan egy program indítása szintén annyi. 1-2 sec pluszt még elnézek, ha elcseszik a dolgot, mert mindig basztatják, hogy "menőbb" legyen. De ez használhatatlanságig fokozza a dolgot. Nem beszélve róla, hogy a saját rendszer és az általam megadott plusz billentyűkombinációk egy részét is eldobálta. Vagy csak fél perces késéssel hozta be.

Na mindegy, sikerült a végén kicsit gatyába rázni, maradt a frissítés lezárása és a régi rendszermagok kukázása. Mint kiderült még a 18-as érából is maradt 1-2 régi maradvány, a 20-asnál éppen kettő volt fent, egy win10 indító bejegyzés + a legfrissebb kernel bejegyzése, ami a 22-eshez kell. Nosza, erre való a grub customizer, pár kattintással kitakarítjuk.

Hát bizony itt már bekúszott a monitorra a lófasz pereme: a progi folyamat összeomlott. Utánanéztem, anno a 22-esből tavaly kiszedték, mert pont ott változott a dolog, ahol ez működött. De mostanra, ha frissen rakod fel, akkor simaliba - ígérte a készítő. Oké, akkor teljes takarítás, reboot, majd újra. Még így is összeomlott egyszer, úgyhogy másik forrásból megint. Akkor már használhatónak tűnt.

Szépen letisztáztam a listát a szükséges 2-3 elemre, mentés, pipa. Reboot ééés megjött a lófasz. Az új rendszermag, a lehető legcsúnyább üzenettel hasalt el minden próbálkozásra: kernel panic - azaz KO. A régebbiek, mivel már nem volt mögöttük a 20as pingvin, ezért azok simán csak újraindultak. Bár itt elkaptam a fejem: hogy a picsába vannak régebbiek, ha egyszer mindent kidobáltam?

Oké, nézzük a win-t? Na az elindult legalább. Rendben, akkor próbáljunk live cd-ről grubot helyreálíltani. Aha, meg a medve szerszámot. 3 telepítő cd, kb 6-7 alkalommal kapott hasonló pánikot - én meg idegbajt lassan. Rendben, akkor nyúljunk a winhez, kell egy új live cd, vagy usb. Csakhogy a wint kb 1 hónapja használtam utoljára, úgyhogy úgy felzabálta minden erőforrását pár perc után, hogy még egy tetves mappakezelőt sem volt hajlandó indítani. A taskmanagerben persze láttam, hogy települ az új edge, meg hasonló szép wines szemetek - de semmi mást nem volt hajlandó tenni.

Rendben, nem baszol ki velem, reboot és én leszek a gyorsabb. Ja, persze...nem volt olyan opció, hogy frissítés nélkül restart, így után kb 35percig a kis tekerő homokórát néztem, amíg hajlandó volt végezni. Szerencsére kéznél volt egy másik gép, addig azon megcsináltam a 22-es pingvinből egy live verziót.

Utána már "csak" egy grub teljes törlés, majd újraépítés volt vissza. Valamint az, hogy felismerje maga mellett a windozt is, így majd egy hónap múlva újra tudom majd használni.

Szóval ennyi, mindig is utáltam minden rendszerfrissítést, mert folyamatosan előkerül a lófasz. De sajnos túl komplex a munkállomásom, hogy inkább nulláról húzzam újra, két évente - ha csak nem muszáj! Nagyon remélem, hogy a plasma felület arcrángásai elmúlnak, mert különben pingvinpörkölt lesz.

Extra infó, hogy az apróbetűben a fórumon leírta a customizer készítője, hogy csak abban a speciális esetben fog lófaszt rajzolni a programja, amiben én próbáltam: már korábbról frissített rendszereken, egymás után. Ha friss 18-as, 20-as, 22-esen használod, akkor nincs gáz. Ha meg olyan peches vagy mint én, hogy gondolod egy pingvint lehet frissíteni és nem törik el semmi ami gyári, akkor jól tippelsz. Csak egy ilyen nélkülözhetetlen cucc fog tökön harapni...