Újra lendületet vesz a nyár, onnan tudod, hogy a napon pár perc után elkezdesz megégni és elolvadni.

Az elmúlt pár napban szerencsénk volt, mert a hidegfrontok némi esővel tompították a dolgot. A pár hete összejött 37 fok után nagyon kellett.

Persze, lehet azt mondani - van aki teszi - hogy több is volt az. És valahol igaz, mert érteni kell, mit jelent a szám igazából. A mérődoboz a levegő hőmérsékletét méri. Egy szellőző doboz, amin átjárhat a levegő és a műszereket nem süti a nap. Ami a nappal kapcsolatos dolgot méri azt igen, az uv sugárzást például.

Szóval a levegő volt 37 fok, árnyékban. Ha kiállsz a napra, akkor a magfúzió áldásos sugarai simán emelnek ezen, miközben megsütnek.

Valamiért mindenki úgy érzi, hogy a nap sokkal jobban éget mint régen. Természetesen ez szubjektív dolog, mert mérni nem méred és a csordaszellem is beleszólhat. Viszont tényleg úgy tűnik, mintha erősebb lenne. Legutóbb eset 7kor tűnt fel, amikor leszálló napban álldogáltam egy kicsit és tényleg égető volt.

Ilyenkot, ha van szabad kapacitásom eszembe jutnak különféle sci-fi történetek. A témát már számtalanszor feldolgozták: valami miatt a napsütés egyre erősebb a Földön. Hogy ezt mi okozza az változó, a nap módosul, a legkört rontottuk el, vagy akármi. A megoldás is műfaj függő. A mozifilmekben van valami nehéz, de használható végkifejlet, az emberiség megússza.

De a Hegylakó 2-ben csak egy egész bolygót befedő, sötétítővel megy,  aminek persze a valóságban nem sok értelme lenne, de ott sem legjobb megoldás.

És van a realistább oldal: Melankólia, Ne nézz fel és társai. Valamint a 2012 - ahol tudják, hogy nincs esély, csak nagyon keveseknek. Ezért nem is mondják el senkinek, hiszen akkor tényleg senki nem éli túl.

Bízom benne, hogy nem ez, az utóbbi, hiszen az nagyon szomorú lenne. De az is igaz, hogy az emberiség nagy tömegben nem tudna vele mit kezdeni - lásd: Ne nézz fel!

De ez már csak a meleg okozta törpölés, inkább élvezzük ki az apró örömöket, annyit megtehetünk. Hideg sör és dinnye!