Friss élmény az Indiana Jones 5-ről, még éppen csak kihűl a moziszékem.

Röviden és spoilermentesen annyit mondok, hogy tetszett. Picit hosszúra nyúlt ugyan a befejezés, de nem nagyon. A film legnagyobb részével teljesen elégedett vagyok, nincs az az érzés, mint a 4 után volt anno - nem fogom a fejem, hogy ezmegmi??

Az első rész nagyon jól összerakott, klasszikus Indy kaland, a cgi megfiatalítás is nagyon jól sikerült. A történetszál végén úgy voltam vele, hogy már ennyi is megérte a filmből.

De a többi résznek sem kell szégyenkezni. Kellemesen csavaros, hangulatos mozi, a karekterek - még a női főhős is - rendben volt. A rosszfiú sameszai mondjuk sablonosak lettek - de melyik Indy filmben nem?

A látvany szép, a visszautalások is működtek - a legvégén az ikonikus jelenet megidezése is szívmelengető volt.

Innentől már spoiler!

Azért voltak benne hibák is, de semmi egetverő, csak párat vettem észre, amiért egyébként magamra haragudtam, hogy eltontom az élményemet.

A bonyodalom kezdetén egy rablás/menekülés/lövöldözés történik, az Apollo 11 űrhajósainak a felvonulásának kellős közepén. Nos, amennyire lehet tudni, őket úgy féltették, mint valami műkincset, így a felvonulás környékén sem hiszem, hogy bárkinek esélye lett volna zavarogni - de lehet, hogy tévedek.

A másik jelenetsor, amivel gondom volt, megint csak olyan, amikor nem az a gond, hogy időutazás és hasonló van egy filmben, hanem amikor hétköznapi dolgokat változtatnak el, az egyszerűsítés miatt.

A búvarkodás, sima búvarmaszkban, 300 méter mélyre, felszínről táplált levegővel szerintem nem stimmel, mert 30 atmoszféra nyomás ellenében a felszíní levegőt bajos használni. A 3perces szabály a kesszonbetegség ellen is necces. De valószínűleg pénzügyileg és dramaturgiailag sem fért volna bele egy hosszabb búvár modul. Nagyon jó volt egyébként, de ekkora hosszban. Ja igen, egy 2000 éves roncsban nincsenek csontvázak, szabadon a vízben. A tenger minden ilyesmit eltüntet.

A dinamit robbantása a fedélközben szintén viccesre sikerült: nagy langcsóva, felreugrás, aztán mindenki sértetlenül előkerül, megpörkölődve, mint a vadász a tapsihapsi meséből.

Mondjuk a sérüléseket szintén kivédte a plotarmor párszor. Az elején az egyik szereplő a szaguldó vonaton kapaszkodva, arccal levesz egy póznáról lógó fém valamit és le is esik. Nos, később sértetlenül jön vissza. Az egyik samesz egy autós üldözés közben leeseik és csúnyán ér főldet, de kicsivel később kutya baja.

Az időutazós szálat én kicsit rövidebbre vettem volna, vagy akár egészen picire, mert a jelenlegi formajában vagy 10-15 perc, de nem ad hozzá sokat a dolgokhoz - ami elég fura, ha belegondolunk. Lehetett egy végkifejlet, ahiva több verzióban el lehet jutni és ezt hagyták meg, mint ötlet.

De még mielőtt annak tűnne, hogy mocskolom a filmet, abba is hagyom az apró hibák sorolását, mert tényleg nem akarom ezek miatt kárhoztatni.

Tényleg nem ér fel a Frigyláda, vagy a Kereszteslovag nyomába és sokkal jobb, mint a Kristálykoponya legnagyobb része. Viszont szerintem helyenként még a Végzet templomával is felveszi a versenyt.

Nagyon hangulatos kalandfilm, múltidezéssel, jó karakterekkel, kellően fordulatos sztorival, amit egy ilyen filmtől várhatunk. Szép lezárása Indy kalandjainak.

Annyit még hozzátennék, hogy pont ezért ne ezzel kezdje senki, mert akkor nem hiszem, hogy megadja azt az élményt - az első 20 perces, múltban jatszódó részt leszámítva.

Jobban belegondolva, az volt az érzésem, hogy kár, hogy csak annyi ideig tartott az a rész. Szívesen néznék még hasonlóan minőségi kalandokat, abban a felallásban. De inkább hagyják pihenni a dolgot, jó lesz így.